Østersøen rundt
Det er så ruten vi skal køre de næste fem uger
Lørdag d. 21-06-2008

Dagbog over sommerferien 2008

 

 

 

Vi startede med en gang flæskesteg i Klokkerholm. Karen & John og os selv.

Vi skulle mødes med Britta & Per på transportcentret i Sæby.

Vi skulle være i Frederikshavn ved færgen kl. 19,30, vi var der i god tid, så Per kunne lige nå at reparere vores walkie, han havde loddekolbe med på ferie, han nåede nu ikke at blive færdig, før de fik besøg af hans bror og svigerinde.

Kl. 19,35 startede de med at læsse færgen, der gik vel et kvarter, så sad vi oppe på færgen, vi havde taget øl og vand og et par kander kaffe med op, så vi hyggede os med det medbragte og det vi købte om bord i shoppen. Der var ikke ret mange med på turen. Vel i Göteborg skulle jo så finde et at sove, ok ! vi prøver Ullevi stadion, tænkte vi, men inden vi kom ret langt, så vi en stor p plads, hvor der holdt flere autocampere, derind og se hvad det var, fri p. til d. 23/6, så efter en godnat bajer og en tår champagne, som Karen kom med, gik vi til køjs.

 

 

Så er de store tur startet, på færgen til Gøteborg
Søndag d. 22-06-2008

 

 

 

Göteborg

 

Ved nitiden startede vi fra Göteborg. Da Britta og Per ikke havde kørt i Sverige før, havde vi bestemt os for at køre ud over Tjörn og Orust. På Tjörn gjorde vi holdt på en plads lige ved Tjörnbron. Vi kørte videre rundt på Tjörn over Rönnäng og Skärhamn og så videre over et par broer og en tunnel til Orust. Efter en tur rundt på Orust, over Nösund og Mollösund til Ellös, gik turen videre over Uddevalla til Trollhättan og de gamle og nye sluser, det tog godt nok sin tid, der var flere km. kø, vistnok p.g.a. et uheld, vi så dog ikke noget til det. Så var det tid til at finde en plads at overnatte på, vi havde snakket om Håverud Husbilsparkering, så den kørte vi efter, og efter en tur rundt i byen og omegnen, fandt vi endelig ned til den, lige ned til vandet. Så var det tid til aftensmad, men kl. var også godt 20. Da vi havde spist, gik vi i bad i en fin sanitetsbygning, og så var der dømt hygge, med sammenbragt kaffe m/tilbehør, og så sagde vi godnat.

 

Tjörnbroen
Mandag d. 23-06-2008

 

 

Håverud Husbilsparkering

 

Endnu en dag med regn, vågner vi op til, men op af dagen klarede det noget op, så vi gik en tur op for at se på sluserne og ækvadukten, lige som vi nåede hen til slusen, sejlede en rimelig stor turbåd ind i den første sluse, så det måtte vi jo lige se, så videre op til ækvadukten, hvor den også skulle igennem. Så gik nogle helt op til byen, mens Karen og jeg var inde i en elgforretning, de havde godt nok mange ting med elge på, og nogle flotte rensdyrskind, Tilbage på pladsen, fandt Karen og jeg så ud af, at ingen af os havde fået nøgler med til bilerne, og det var begyndt at regne igen, skidt! Britta og Per havde slået deres markise halvt ud, og der stod både en Per’s crosser og en stol. Vi var lige kommet under den, så skal det siges, det styrtregnede, så det varede ikke længe, inden de andre også kom, godt våde. Ved 13,15 tiden kørte vi så fra pladsen, videre nordpå indtil vi landede i Kopparberg ved 18,30 tiden, og til en forandring begyndte det at regne, kort efter vi kom, nu havde vi ellers kørt i fint vejr, det meste af turen, så vi håber det bliver godt i morgen.

Håverud ækvadukten
Tirsdag d. 24-06-2008

 

 

Kopparberg

 

 

En fin plads bag en Ica P. og så vågnede vi op til SOLSKIN, morgenmad og afgang ved 10,30 tiden, Først havde vi bestemt, vi skulle op til Avesta og se den store Dalarhest ( den er enorm ), derfra ud til en rasterplads lige ud til en sø. Da vi havde spist frokost, gik turen videre til Gävle, hvor vi håbede at finde en plads inde i byen, men, men, Car Park havde sat billetautomater op alle vegne, nå! Videre mod Björke, og så var pludselig en stor P plads ved Elgiganten, os derind og parkere, men hov, der lå søreme en Ikea på den anden side af vejen, så vi måtte lige over og kigge, det kunne jo være, de havde noget vi ikke kunne undvære. Færdig med indkøb og tilbage til bilen og aftensmad ved 7 tiden, så var det tid til at hygge sig , indtil sengetid.

 

Den store Dalarhest i Avesta
Onsdag d. 25-06-2008

 

 

Härnösand

 

 

Kl. 7 skinnede solen fra en skyfri himmel, vi startede ved 10 tiden fra Valbo lige uden for Gävle, og kørte nordpå mod Söderhamn og Hudiksval, ved Svartvik syd for Sundsvall spiste vi frokost, og så videre mod Härnösand, hvor vi fandt en plads ved lystbådehavnen, for 13 s.kr. kunne vi holde der til næste morgen kl. 9. For første gang på turen kunne vi sidde ude og grille medbragt kød og spejdermad. Efter maden gik vi over til Irsk kaffe og nogle til ren whiskey. Ved 10 tiden var vi klar til at se dyner, så vi pakkede sammen og gik hver til sit.

Fælles spisning med indbygget hygge
Torsdag d. 26-06-2008

 

 

Örsviken

 

 

Afgang fra Härnösand ved 8 tiden ( det er godt nok tidligt ), i høj klar solskin. Op af E4 det går, vi skal have tømt ” Potten ”, først kører vi ind på en plads ved Höga Kusten Bron, der er godt nok en autocamper parkering, men ingen mulighed for noget som helst, så videre det går, og vi finder en rasteplads med ”toilet”. eller hul i jorden toilet er det nærmest, der kan vi få tømt toilettet, og ved siden af er der frisk vand, så det ordner vi også lige. Inden vi kan komme videre, må Gunnar lige have skiftet en forlygtepære, men så er vi også klar, (tror vi da). Ganske få km. senere må vi ind og skifte en sikring, ingen ladning på campingbatteriet, men efter det er vi også helt klar, og fortsætter nordpå, ved middagstid holder vi ind ved Mosjö rasteplads til frokost, efter en halv – hel times pause går det videre. Så skulle vi lige have fundet et sted at handle, det må blive Umeå tænkte vi, den er bare stor, men inden vi fik set os om, var vi bare på den anden side, nå skidt, der kommer jo nok en anden mulighed, det gjorde der, og vi fik tanket og handlet. Nu gjaldt det så, at finde et sted at holde for natten. Ved Örsviken lige før Skellefteå finder vi en plads lige ned til vandet, kl.er da ca. 17,30 og det småregner
Höga Kusten Broen
Fredag d. 27-06-2008

 

 

Kemi ( ved Prisma )

 

Afgang fra Örsviken ved 9 tiden, vi skulle gerne nå til Haparanda ( grænsen mellem Sverige og Finland) i dag, det er ca. 260 km. så det skulle ikke være et problem. Dagen i dag har ikke budt på nogle overraskelser, lige bortset fra, vi fandt en Biltema i Haparanda, Karen og John havde aldrig været i en, så der måtte vi da lige ind en tur. Camperpladser ( eller pladser i øvrigt ) kunne vi ikke finde, og vi syntes også, det var lige tidligt nok ved 15 tiden, selv om vi skulle stille uret en time frem, midt i Haparanda, som er den svenske del af byen og så den finske del som hedder Turnio,  så vi kørte lidt videre til Kemi, her er et kæmpestort indkøbscenter ( Prisma ). Ind og se om der er noget aldeles uundværligt, det var der, så vi har alle fået stegt kylling med fritter til aften med lidt rødvin til, bagefter gælder det så cowboykaffen ( irsk kaffe ) og så godnat.

Aften hygge ved søen
Lørdag d. 28-06-2008

 

 

 

Leväjoki ( rasteplads )

 

 

Ved 10 tiden startede vi fra Kemi og kørte mod Oulo. Ved middagstid, da vi holdt frokostpause ved kraftværket Montta, der ligger på Oulojokielven, det er det første af 5 værker, der ligger på elven, kom vi til at tænke på, at vi da vist skulle have handlet ind, da det jo er lørdag, kunne vi jo nok ikke vente alt for længe, ingen problem, en halv time senere kørte vi ind til K markt i Utajärvi, vores kort er måske for gammelt, i hvert fald kom vi ikke fra den rigtige side, så omkring og prøv igen, jubi det lykkedes. Efter indkøbsturen kørte vi ud på en halvø, hvorfra der skulle gå en færge over til en ø i søen ( gratis pendulfærge fra kl. 05 – 23 hverdage, ellers et tlf. nr. hvorfra man kunne ringe efter færgen ), vi bestemte os nu for at køre de ca. 2 km. tilbage og fortsætte den planlagte vej, ak og ve ca. 10 km. på grusvej, nå den endte og vi kørte mod Kajaani. Få km. før Kajaani, kom vi til en stor rasteplads, med en grill / kiosk, de lukkede kl. 18, så da de var kørt, listede vi over i hjørnet og parkerede side om side, kl. ca 21 var det tid til kaffe med tilbehør, ude på bænken med myggelys tændt omkring os. Britta ville lige videofilme vores hyggehjørne,( de har et smart lille videokamera ) men der var noget galt med kameraet, det viste sig, det var kortet, der var noget galt med, så de låner lige et.

Nå så er vi nok blevet væk igen
Søndag d. 29-06-2008

 

Rastepladsen Leväsjoki

 

Kl. ca. 10 kørte vi fra rastepladsen, der ligger omkring 15 km. fra Kajaani. Vi skulle kun køre knap 50 km. i dag, så vi var ved campingpladsen Kattivankkuri ( her skulle vi alle mødes inden Rusland ) lige før middag, der var kommet 5 norske biler og så os 3 danske. Da vi kom var her 21 gr. og solskin, herligt. Vi ville i bad inden alle kom, og så blev der måske tid til en ”morfar” inden aften, vi skal have ”slat” party i aften, det forlyder ( måske kun rygter ) at vi kun må have 1 L spirituosa med ind i Rusland. Nå ! Vi sad under markiserne ( Britta og Per’s og vores når næsten sammen) og fik eftermiddagskaffe, da det begyndte at regne med lyn og torden, men skidt vi sad jo i tørvejr. Så til aften ankom nogle flere danskere fra Sjælland.

 

Hygge under markisen
Mandag d. 30-06-2008

 

 

Kattivankkuri camping

 

I dag sov vi længe, kl. var over 9, inden vi stod op. Hele dagen er gået med snak og hygge, ved middagstid begyndte de at ankomme fra nordisk træf, de havde ca. 500 km. hertil, så de er kommet sådan lidt af gangen i løbet af eftermiddagen. Hele formiddagen regnede det, så kom solen frem, og lige efter vores planlægningsmøde hvor alle blev delt op i grupper, (Henny og Leo fra Galten spurgte, om de måtte følges med os, så blev vi 4 biler i gruppen), startede det med regn igen, denne gang med lyn og torden, så vi måtte tage strømmen fra. Senere klarede det op og vi kunne sidde ude med vores kaffe med whisky og så det blandede, Britta tømte en flaske rom, og Karen gjorde indhug i en Smirnoff, så vi hyggede os, Kaj kom lige forbi og fik en whisky med hjem, så blev kl. 23 og vi ville i seng, vi skal køre kl. 8 i morgen.

Så er der møde om indkørsel til Rusland, alle er lidt nervøse tror jeg
Tirsdag d. 01-07-2008

 

 

 

Kattivankkuri camping

 

 

Så er der afgang til det uvisse. Nordmændene starter kl. 7, vi danske kl. 8 og de finske kl. 9. Vi ankom til grænsen kl. 10,15.  De norske var kommet igennem, de var vist 13 biler. Der holder nogle af de danske i ingenmandsland, så vi håber da at komme igennem, inden de lukker kl. 21 i aften. Lige ved siden af os går banen, der er lige kommet et russisk godstog med 2 lokomotiver og 59 vogne. Nå ! nu venter vi bare, kl. 12,10 kom vi over i ingenmandsland, og holder bare i kø, der kommer mellem 2 og 6 biler gennem bommen ind til de russiske toldere af gangen. Der skal udfyldes 2 enslydende dokumenter for at komme ind i Rusland, samme procedure når vi skal ud igen, siges det, de 2 russiske toldere vil se ind i alle skabe og skuffer inde i bilen, og i alle rum udvendigt fra ( gasskab, toilet og bagagerum ), 12,45 kom vi gennem, og 13,30 var alle formaliteterne i orden, kl. 14 kørte vi så ind i Rusland, ( ( uret endnu 1 time frem), efter 20 – 25 km. på nogenlunde veje, kom vi til en baneoverskæring, der stod en i camouflagetøj og med skyder og det hele, han ville se pas og kiggede lige ind i bilen, måske for at se om der var flere, det ved vi ikke, men vi fik da lov at køre videre, og kom ved 16 tiden til hotel Fregat, hvor vi skulle spise og overnatte, vi blev vist rundt på pladsen af en ung russisk pige ( Ira ), hun havde lært sig selv at snakke svensk, hun forstod ikke så meget dansk, men med lidt svensk, engelsk og dansk gik det alt sammen. Kl. 19 skulle vi spise, og vi fik rigtig god mad, først salat med brød til, derefter noget sammenkogt med ris og grønsager til, vi havde aftalt i Finland, at der blev holdt orienteringsmøde hver aften kl. 20, så vi gik til møde. Der gik nogle unge mennesker og stillede op til noget folklore senere på aftenen, det kostede et eller andet at overvære det, så det ville vi ikke, det viste sig, man bare kunne gå derop og købe en øl, eller hvad man lige havde lyst til, så kunne man se det, hvis man ville. I morgen skal vi af sted ved 8 tiden, vi skal til Belomorsk ved Hvidehavet.

Så holder der godt 70 autocampere i kø for at krydse den Finsk Russiske grænse, og der holdt de længe
Onsdag d. 02-07-2008

 

 

Hotel Fregat

 

Ved 8 tiden skulle vi starte mod Belomorsk, ca 300 km. Aldrig har vi kørt på så dårlige veje, så vi var først fremme på kajen ved 16,30 tiden. Kl. 18 skulle vi hentes i bus (2 mini busser blev det til), vi skulle ud og se nogle helleristninger ( 2 km. travetur i skoven), det var en fuser, der var flere, der ikke kunne komme med (dårligt gående). Nå tilbage til busserne, og så skulle vi på cafe og spise, vi fik en forret med grønsager og vistnok tun i, derefter fik vi snitzel med kartoffelmos, og til dessert en kage med noget ost indeni. Tilbage til pladsen ved 23 tiden, og til køjs, vi skal på sejltur i morgen tidlig, (mødetid 7,50)

Hverken lastbilen eller vejen er i særlig god stand
Torsdag d. 03-07-2008

 

 

 

”Kajen” Belomorsk

 

Vi skulle møde op på pladsen kl. 7,50 og gå 500 m. op til en anden kajplads, der lå hydrofoilbåden og ventede på os. Vi skulle sejle over til Solovetski øen, det tog knap 2 timer at sejle derud, først gennem slusen, der er lige i nærheden af hvor vi holder. Vel ankommet gik vi i samlet flok op til et kontor, hvor vi fik en russisk talende tolk, hun fortalte på russisk om klosteret på øen, så oversatte vores guide til svensk, alting er så omstændeligt herovre. Nå efter ca. 1½ time fik vi nok, folk skulle på toilettet, fy da føj pedallokummer, et hul i jorden og 2 plader til at sætte fødderne på. Nu var der kun fangekældrene tilbage at se. Så var det tid til frokost, det skulle være kl. 2. Vild forvirring om hvor det var, vi skulle spise, nå langt om længe, fandt vi da stedet, helt bag ved klostret var der en hel lille by, med købmand og div. Souvenirbutikker, vi fik en grønsagssuppe til forret, fisk med kartoffelmos og grønsager til hovedret og en kage til teen. Det gik bare stærkt med at spise, jeg tror en halv time til 3 kvarter. Vi skulle mødes på molen kl. 15,30 for at sejle tilbage. Kl. 16,10 var der afgang fra øen, tilbage ved ” kajen ” kl. 18, da holdt busserne og ventede på os, vi skulle jo ind til Belomorsk og spise, samme sted som i går, men i dag fik vi grønsager med noget kød i til forret, en tynd skive kotelet med løg og gulerødder og smeltet ost på og med pommes frites til, desserten var en kage af ubestemmelig art, men hundene her på pladsen kunne godt spise dem. Nu har vi fået vores aftenskaffe og fået tømt toilettet mellem træerne ( gravet ned ) så nu er vi snart klar til at gå i seng, vi skal køre senest 6,55 i morgen tidlig, vi skal køre ca. 270 km.

Vi er ude på Solovetski øen for at se et kloster
Fredag d. 04-07-2008

 

 

 Bolshaya Medveditsa  ” camping ”

 

Vi startede allerede kl. 6,45 fra ” kajen ”, vi havde nemlig forudset, at det ville tage lang tid at køre de 270 km., men efter et par timer og ca. 80 km., var det ikke så slemt som frygtet. Ved Medvezhegorsky skulle vi ud af en mindre vej, og efter at have vendt et par gange, fandt vi da endelig derud, der skulle være en blå bjørn ved vejen derind, og det var der. Vi landede ca. kl. 12,45 og skulle på busrundtur kl. 13, det var massegrave fra Stalin tiden og nogle finske forsvarsværker, vi skulle også have set hvidehavskanalen, men det kunne vi ikke nå, så det må vi gøre i morgen, når vi kører herfra, den ligger 4-5 km. fra pladsen. Vi var inde og spise et sted i byen, vi kunne godt nok ikke se, det var et spisested, det lignede noget der var løgn, men vi fik to aflange stegte, jeg tror det var noget lignende

koteletter med agurkeskiver og en skiveskåret tomat med dressing, og så fik vi rødbedesuppe. Tilbage på pladsen sad vi og hyggede til det blev sengetid.

Der fortælles om massegravene fra Stalins tid
Lørdag d. 05-07-2008

 

 

Bolshaya Medveditsa ” camping ”

 

Vi startede dagen sent med at tømme toilettet, der var gang i feltspaden, så kunne vi starte op og køre til hvidehavskanalen, som vi ikke fik set i går som planlagt, derefter videre til Petrozavodsk, vi skulle godt nok holde ca. 65 km. uden for byen, men hvad vi holder lige ned til vandet, så det er fint nok, godt nok kan vi ikke komme ud i morgen, når de andre er på ø tur, men det bliver en ren afslapningsdag, der var ca. 266 km’s kørsel i dag. Til aften var vi delt op i 2 hold til spisningen, vi fik en salat med brød, kartofler med en slags frikadeller til, bagefter kunne vi få te eller kaffe, som vi ville.

Hvidehavskanalen
Søndag d. 06-07-2008

 

 

The Beach  ( Plyazh )

 

Dagen I dag har været ren afslapning, vi stod først op ved 10 tiden, fik “morgenmad”, nogle af os fik vasket lidt, bagefter sad vi ude og hyggede os, vi var 14 danskere, der ikke var med på øtur til Kitchi øen, vi kom så heller ikke med på busrundtur i Petrozavodsk. Kl. ca 19,55 skulle alle danske med bussen ca. 5 km. fra campen, til et hotel i bjergene, for at spise, vi fik salat med brød, gullashsuppe og kage af en slags til dessert, men! I dag stod der vin og vodka, som vi frit kunne tage af, om det var lidt dårlig samvittighed eller hvad fra Natalya’s side ( vi havde en lidt ophedet diskussion med hende i aftes, p.g.a. forskellige ting, der ikke var som lovet ), men i aften kom hun og bød os velkommen og var smilende og venlig, så det var vældig hyggeligt.

Så er der afslapning, det er hårdt at holde ferie
Mandag d. 0-07-2008

 

 

 

The Beach ( Plyazh )

 

Vi stod op ved 8 tiden og sad længe over morgenmaden, alle danskere har en hel fridag. Midt formiddag kom Eva Klintø rundt med indsamlingsbøssen, vores guide skal giftes d. 25/7, så vi har besluttet at give 20 euro pr. bil til en bryllupsgave, hun får pengene, det er der vist mest brug for, samtidig med indsamlingen fik vi at vide hvornår og hvor vi skulle have frokost og middag, hvis det er godt vejr, skal vi sidde her på stranden, ellers må vi ind og sidde ovre på spisestedet, ( det blev inde til frokost ) vi fik salat som altid, så fik en tallerken rødbedesuppe ( den var god ) så en tallerken med et kyllingelår, 4 oliven og ris, på bordet stod creme fraiche til suppen og ketchup ( om det var til låret eller risene vides ikke ). Bagefter var der tag selv kaffe/te med små honningkager og fine kringler. Til aften ( stadig indendørs ) fik vi salat og helstegt brasen ( fisk ) og stegt kyllingebryst med agurkeskiver og tomatbåde til, bagefter fik vi te fra en rigtig samovar, det er bare godt. Nu skal vi have vores aftenskaffe, og så skal vi tidligt i seng, vi skal køre senest kl. 7 i morgen tidlig.

Så er vi klar til at indtage bordets glæder igen
Tirsdag d. 08-07-2008

 

 

Hotel Dacha Vintera

 

 

Kl. 5,45 ringede vækkeuret, vi skulle af sted senest kl. 7, der var ca. 75 km. at køre ud til en karelsk landsby ( Kinnerma ), vi fik en lille rundvisning af en af de 6 faste beboere i ægte karelsk dragt, der var en kirke 260 år gammel, et hus på 210 år. Vi fik vores frokost i et gammelt træhus, vi spiste ved 11 tiden, så inden middag var vi på farten igen. Vi havde fået at vide, der var ca. 175 km. fra Kinnerma til Sortavala, det tog såmænd kun 6 timer at køre den strækning, det var godt nok noget af det dårligste vejværk, vi havde set, vi havde vel max holdt 1 times pause på turen. Da vi ankom til hotellet, blev vi ledt over på en lille plads med udsigt over søen, der var lige plads til os 4 biler, vi sad ude og hyggede inden vi skulle op og spise kl. 19, salat med kyllingestrimler, store kartoffeltern med en klat dressing på og en stor kotelet, derefter te og en kage, så ned og hygge videre, men hov! Der var lige pludselig kommet 4 biler mere på vores lille plads, nå fint nok, den store plads kunne de ikke køre på, den var simpelt hen for blød til at køre på. Nå så skulle vi til møde kl. 21, vi fik 20 min. Varsel, om at vi skulle have vores pas med, der var kommet en beaurokrat, der ville have en kopi af vores pas, en halv time senere kom Kaj, han skulle have vores papirer fra told/grænsen, dem ville de også have en kopi af, Eva og Kaj har sagt, at en af dem er ved passene hele tiden, man ved jo aldrig, hvad de kan finde på. Nu her ved 23 tiden kommer de med dem retur.

Kirken er 260 år gammel
Onsdag d. 09-07-2008

 

 

 

Dacha Vintera

 

I dag var en fridag, vi havde nemlig ikke meldt os til øtur, ved middagstid kom Leo ned, han havde arrangeret en minibus til byen, det kostede 700 rubler for en tur til byen og tilbage igen, der var plads til 14 personer, vi var 10 så det blev ca. 14 dkr. pr. person. Vi gik og osede i byen, torvemarked m.m. Da vi mødtes for at tage tilbage, ca. en halv time før, betalte alle 100 rubler pr. person ( ca. 20 dkr. ) så var der lidt drikkepenge til chaufføren også, vi mente godt nok, det var rigeligt, så Leo blev sendt op efter en flaske cognac, vi kunne deles om alle 10, når vi kom tilbage på pladsen, og det gjorde vi så, vi var tilbage ved 17 tiden og skulle først spise 19,30, så der var god tid. Allerbedst som vi sad ude og hyggede os, kom nogle regndråber, så alle fortrak hver til sit. Kl. 19,30 skulle vi op og spise, vi fik skinke til salaten denne gang, og brasede kartofler med laks og te med tørkager til dessert. Så var der møde på pladsen, vi skulle tage afsked med Ira (vores guide i Karelen), såfremt vi kom sent til Sankt Petersborg, hun skulle rejse hjem til Petrozavodsk med toget kl. 22. næste aften. Vi har bestemt os for at køre 7,30 i morgen tidlig.

Gadehandlere
Torsdag d. 10-07-2008

 

 

 

Dacha Vintera

 

I dag var der afgang til Sankt Petersborg. Vi startede ved 7,30 tiden og skulle køre knap 500 km., vi skulle gerne være fremme til aftensmaden kl. 19, men den gik ikke. Dårlige ( virkelig dårlige ) veje gjorde, at vi mange steder måtte helt ned omkring 40 km/t og så er 500 km. meget langt at køre, ellers skete der ikke alverden på turen, bortset fra at Henny og Leo blev stoppet for at køre i km. for stærkt, og Karen og John blev chikaneret af nogle mænd i en personbil, kort forinden havde vi godt hørt i walkien ( den er god på sådan en tur ), at der var en i gruppen efter os, der havde haft samme problem, med samme bil, de prøver at isolere den bil, der kører sidst i gruppen og få den til at stoppe, ved at køre ind foran og sætte farten ned, det lykkedes ikke denne gang, og vi var fremme ved Hotel Olgino ved 20 tiden. Vi gik over på hotellet for at se om vi kunne få noget mad, når vi nu kom så meget senere, det kunne vi godt, hvis vi ville vente til 21,30, så det gjorde vi, men der var nu ikke meget forskelligt mad tilbage i buffeten, da vi kom til, men vi fik noget at spise.

Camping ved hotel Olgino
Fredag d.11-07-2008

 

 

 

Hotel Olgino

 

I dag startede vi kl. 9 med guidet bustur i Sankt Petersborg, der var afsat 3 timer til turen, men p.g.a. myldretidstrafik ( de kører som gale ) tog det lidt længere. Vi skulle have haft 1 1/2 time på fri fod, men det blev kun til 50 min. Og det er ikke meget, når man også skal nå at spise. Nå videre, vi skulle se Vinterpaladset, det er kunstsamling og museum nu, men var tzaren’s vinterbolig, efter et par timer, hvor vi havde set og hørt om div. malerier og skulpturer, set loftsmalerier og meget specielle gulvfliser, skulle vi tilbage til hotellet, vi skulle jo spise allerede kl. 18 i dag, men i modsætning til i går, var der denne gang meget mere af det varme, og meget mere forskelligt

Fru Pedersen forand Vinterpaladset
Lørdag d. 12-07-2008

 

 

Hotel Olgino

 

Igen i dag skulle vi starte kl. 9. Vi skulle til Peterhof, der ligger ca. 30 km. uden for byen, det tog godt 1 time at køre derud i bus, vi skulle ind gennem byen, godt vi ikke selv skulle køre ( de er bindegale, ingen respekt for noget som helst ). Da vi kom ud til Peterhof, blev vi delt op, nogle ville kun se parken med alle springvandene og fontænerne, mens vi andre fik en tur gennem paladset, eller en lille del af det, det tog 1 times tid. Bagefter var der lige tid til at se det største af springvandene, der blev danset ballet og spillet musik på trapperepos’en ind imellem fyrede de kanoner og fyrværkeri af. Tilbage til bussen kl. 13, ( på vejen ind til byen, fortalte guiden, at det med kanoner og fyrværkeri på Peterhof, kun sker en gang om året, så vi var heldige med, at det var den dag vi var der ), vi skulle ind til byen til frokost på Hotel Ladoga, vældig fint sted, tjenere med serviet over armen, jo jo fint skal det være, vi fik en 4 retters menu, først en salat, så en gang rødbedesuppe, dernæst en kotelet med kartofler og champignonsovs, til dessert fik vi is med flødeskum og kaffe. Afgang fra hotellet 15,30, vi skulle på kanalrundfart ( det tog ca. 50 min. )men vi skulle jo først med bussen ned til bådene. Efter bådturen skulle vi skynde os tilbage til Hotel Olgino, vi skulle jo spise kl. 18. Da vi ankom til hotellet, gik vi direkte ind for at spise, vi var godt nok ikke rigtig sultne, det var jo knap 4 timer siden, vi sidst spiste, men med buffet kan man bare tage, det man bedst kan lide, så det gik fint. I aften skal vi alle mødes kl. 21, det bliver nok i hotellets forhal, for det regner nu, og har vist gjort det det meste af dagen, vi har da fået egen sø, lige uden for døren. Vi skal finde ud af hvordan og hvorledes, vi gør i morgen, når vi skal herfra og ud af Rusland, men retning mod grænsebyen Narva i Estland. Vi skal vist overnatte lidt inde i Estland i morgen nat, nu må vi se, hvad mødet bringer.

Sommerpaladset Peterhof imponerende
Søndag d. 13-07-2008

 

 

Hotel Olgino

 

Afgang kl. 9 mod den Estiske grænse, men først skulle vi jo lige ud af Sankt Petersborg, vi var enige om, at tage den noget længere omfartsvej, i stedet for at køre ind gennem byen, det havde vi simpelthen ikke mod eller nerver til. På turen rundt om byen, kørte Eva og Kaj forest, de havde jo været her før, i en af forstæderne kom vi til en stor rundkørsel, så lyder det pludselig i walkien, når I kommer hen til den døde mand, skal I til venstre, og husk de har modsat vigepligt herovre, det var noget af en melding, men ganske rigtig, da vi kom hen til rundkørslen, lå der ganske rigtig en død mand helt åbenlyst og en person mere halvt tildækket bag en politibil, lidt længere henne bag politibilen lå der en motorcykel men uha uha. Der var kommet meldinger om afstanden fra div. sider, alt lige fra 140 til 230 km. det sidste passede bedst, og det tog meget lang tid, rigtig mange km. betonvej med dybe revner og huller, så det var næsten, som da vi kørte ind i Rusland. Nå det gik så også, vi ankom til grænsebyen Ivangorod ( vi var lige inde og tanke nogle km. før grænsen ) kl. 17,25 ( russisk tid ), og vi kørte frem i sneglefart, kl. 19,45 var vi gennem den russiske grænse, som den sidste i vores gruppe, det er meget omstændeligt med de russere, man skriver toldpapirer for at komme ind, men man skal også skrive på tilsvarende papirer for at komme ud igen, og så kommer der 2 personer ind i bilen, en med stor lygte, kigger og lyser ind i alle skabe, så foregår der det samme udenfor, kigge ind i alle rum, selv rummet hvor toiletkassetten står ville de se, men det mest underlige var alligevel, at de ville se i motorrummet, skidt! Vi blev da færdige og kørte ind i ingenmandsland, men så gik det stærkt og kl. 20 ( russisk tid de har + 2 timer ) kom vi gennem den estiske grænse, der holdt de 3 andre fra gruppen og ventede, så var det bare af sted, der skulle kun være ca. 12 km. til Hotel/camping Laagna, så det var ikke så slemt. Vi fandt pladsen, fik parkeret, og ville lige lave noget hurtigt mad ( nu skulle vi jo selv igen ), da en af nordmændene spurgte, om vi havde husket at stille uret 1 time tilbage ( det havde vi ikke ) herligt, så var kl. pludselig kun 19,30, så det blev til lidt mere med maden. Det blev bestemt, inden vi kørte fra Rusland, at der skulle være møde hver aften kl. 20, af hensyn til ture og udflugter dagen efter, og betaling af campingpladser o.s.v.

Alle er lettet vi slap ud af Rusland igen
Mandag d. 14-07-2008

 

 

 

Hotel/camping Laagna

 

Hold da helt op for en dejlig plads, med fint græs i flere niveuer og lige ned til en sø, det kunne vi godt have brugt mange af de andre steder, men vi skulle jo videre, så vi var klar ved 9 tiden, men det var de andre fra gruppen ikke, så ved 10 tiden kørte vi videre. Efter få km. standsede vi lige i vejsiden, vi ville have et billede af en storkerede med 3 storke ganske tæt på vejen, videre mod Rakvere slotsruin, hvor man kan deltage i flere ting, fra gamle dage, hvis man har lyst, slottets vartegn er en kæmpetyr med 3 m. mellem spidserne på hornene, 1 ½ time senere kørte vi så videre, lidt ned af i landet til Tapa, der var mange gamle og tomme fabriksbygninger og en masse anderledes huse og kirker. Tilbage til hovedvejen, hvor vi holdt ind på en rasteplads med udsigt over Finske Bugt. Lidt senere begyndte det så småt at regne, mens vi kørte videre mod Tallinn, vi skulle helst være på City Camping mellem 18-19, vi skulle bare køre efter fjernsynstårnet ( 196 ) med restaurant næsten på toppen. Tårnet var nemt nok at finde, men det var City Camp ikke, efter en time spurgte vi på en tankstation, og de sagde, det var lige ved siden af tårnet, der var godt nok en plads, men den havde ikke været brugt til camping i mange år, ved siden af lå en knallert/motorcykel forretning, og han tegnede på kortet i sin telefonbog, der var ca. 6 km. til pladsen fra tårnet, men der havde vist været flere inde for at spørge ham, han spurgte nemlig, om vi stadig ikke havde fundet det, men efter hans forklaring, gik det meget nemt, og vi ankom kl. 18. Kl. 20 var vi til møde ang. I morgen, vi skal på guidet tur i byen med afgang kl. 9.

Rakvere borgen
Tirsdag d. 15-07-2008

 

 

 

Tallinn City Camping

 

 

Alle der havde lyst, kunne komme med på guidet bustur i Tallinn ( afgang kl. 9 ), vi så den gamle olympiadehavn ( sejlsport ), og gamle og nye bygninger i byen, til sidst kom vi til den gamle bydel, der skulle vi gå rundt, godt nok med guide på, vi regnede med, vi skulle se hvor Dannebrog faldt ned i år 1219, men det viste hun ikke, vi var delt op i 4 grupper, og der var kun 1 gruppe, der kom derop, efter turen kunne vi gå rundt på egen hånd et par timer, hvis vi ville med bussen tilbage til pladsen, det ville vi ikke, så vi gik rundt knap 3 timers tid, og gik så tilbage til pladsen, det tog ca. 1 time, lige før pladsen er der et pizzeria, så vi sad på bænken udenfor og spiste pizza ved 15 tiden, og så var der bare lige et par hundrede meter til pladsen, og almindelig hygge. Møde kl. 20 som vanlig, og afregning for pladsen. Så her ved sengetid ( kl. var omkring 22,45 ) troede vi det regnede, men det var fyrværkeri på rabatten lige neden for indkørslen, det var flot og lokkede mange ud af camperne.                      

I morgen skal vi videre til Riga i Letland omkring 300 km.

Den gamle Olympiadehavn
Onsdag d. 16-07-2008

 

 

Tallinn City Camping

 

Vi startede kl. ca. 8,30 fra pladsen og kørte lige ud af byen, vi kørte langs kysten hele vejen, til vi var over grænsen ved Ikla, der var overhovedet ingenting at se der, et skilt forkyndte at nu var vi i Latvia. Vi var dog en tur inde i Pärnu, men der er alt som en sommerdag i Blokhus eller Løkken, så vi skyndte os videre. Ved 14,30 tiden kørte vi ind i Riga ( myldretid ) heldigt vi havde sat den bærbare op som gps, den kunne lede os direkte til pladsen, hvis vi ellers havde været vågne, men vi fik en lille rundtur, inden vi fandt tilbage, vi var her ca. 15,30. I morgen guidet tur i Riga.

Riga by
Torsdag d. 17-07-2008

 

 

 

Riga City Camping

 

I dag skal vi på en guidet tur rundt I Riga. Vi startede en busfuld og vores guide var en sød pensionist ( Herta ), hun viste os en masse gamle træhuse med de mest fantastiske træudsmykninger eller udskæringer, vi var også på gåben rundt i byen, midt på torvet i byen, var vi nogle stykker, der ville en tur op i kirketårnet (196 m.), der var elevator fra 2. etage og op. Derefter gik vi på restaurant og fik en ordentlig tallerken mad, efter maden gik vi lidt rundt i de små gader, inden vi bestemte os for at tage taxa tilbage til campen, den første vi forhandlede med ville have 7 lat, for at køre os 4 hjem, men guiden havde fortalt, at det kostede ca. 4 lat med taxa, så vi gik vel 200m., der holdt også en, han ville køre turen for 4 lat, så ham snuppede vi da lige, de har endnu mindre færdselskultur end vi har i Danmark. Nå, vi skulle tidligt i seng, så det blev kun til aftenskaffe og en enkelt lille en, vi skulle køre kl. 8 næste morgen.

Riga set fra kirketårnet
Fredag d. 18-07-2008

 

 

Riga City Camping

 

Afgang kl. 8, vi skulle køre ca. 300 km. ( det blev nu til godt 400 km. ). Vi startede nok så fint med at køre omkring 50 km. i den forkerte retning, vi blev rettet ind og kom til Korshøjene, det er et, hvor mange mennesker tager ud og hænger et kors ( vi ved ikke hvorfor ), men der er mange tusindvis af kors i alle afskygninger, imens vi var der, ankom der 2 brudepar og satte en buket blomster på toppen af højen, der står en statue af en eller anden. Efter besøget ved højene kørte vi videre mod Vilnius, hvor vi skulle overnatte på Vilnius City Camping, en stor indhegnet asfaltplads, efter aftensmad og møde, gik vi over til hyggen, vi skulle jo ikke op og køre.

Korshøjene tysinde vis af kors
Lørdag d. 19-07-2008

 

 

Vilnius City Camping

 

I dag var der rundvisning i Vilnius, Vivi og Steen Parkel ville vise rundt i byen, hvis man havde lyst, men vi bestemte os for at tage til Gariunai markedet ( ca. 120 ha med alt fra biler til sokker ). Det var noget af en opgave at finde busstoppestedet, vi havde vist fået forkert besked af campingfatter, eller vi havde forstået det forkert, men vi tog bussen ind til hovedbanen, og skulle så finde den der gik ud til markedet ( det ligger flere km. udenfor byen), nå vi tog med en rød linie 7 Trolleybus, men efter et stykke tid, kunne vi godt se, det var galt, men hvad gør man, det var der en sød gammel dame, der klarede for os, hun viste med tegn hvordan, men vi forstod ikke rigtig, så hun stod af bussen, og viste at vi skulle følge med hende, hen over lyskryds lige ved siden af et fodgængerfelt og tværs over en stor vej, hen til et stoppested, hvor vi skulle vente sammen med hende, vi ville give hende lidt for ulejligheden, men hun pegede opad, det var ham der havde hjulpet, efter små 10 min kom der en rød bus ( nr. 067 ). Hun sprang ind i bussen og råbte noget ( man går ind i bagenden ) til chaufføren, han lukkede døren ( med hende indenfor ) og så råbte hun højt igen, han åbnede døren igen og hun gennede os ind i den, og så forsvandt hun ud, hun skulle slet ikke den vej, det var bare for at hjælpe os, nå der kom en ung pige ned til os ( konduktør ) og lavede billetter til os alle 6. Da vi kom til markedet, viste hun os  at det var her vi skulle af. Da vi havde gået rundt et par timer, mødtes vi igen, og bestemte os for at tage tilbage til pladsen, samme cirkus igen, med at finde ud af hvilken bus, vi skulle med, så kom der en und dame hen, og spurgte om hun kunne hjælpe, og det kunne hun, så vi tog en bus et stykke ind mod byen, gik under en bro og tog en anden bus ud til campingpladsen. Efter den tur ( vi var tilbage ved 15 tiden ) var vi klar til en kop øl og noget kaffe. Efter aftensmaden og mødet kl. 20 pakkede vi sammen, vi kører 7,30 i morgen til Polen ( ca. 350 km. ).

Den ældre dame redde os ud af knibe med at finde ud til Gariunai marked
Søndag d. 20-07-2008

 

 

Vilnius City Camping

 

7,30 afgang mod Polen, vi tog den kønneste vej ( ellers motorvej ), der er et godt stykke kortere end motorvejen, gennemgående god vej. Vi bestemte os for at bruge de sidste litas på diesel tæt ved grænsen, så det gjorde vi, og der blev til en lille flaske sprit også, grænsen var ingen problem, det er ligesom den dansk/tyske, så videre til en rasteplads til frokost, der kunne vi få vekslet de sidste penge fra Litauen til zloty. Vi var fremme ved camping Seeblick ved 15,30 tiden, lige tilpas til kaffen. Til aften havde vi bestilt mad ved campingfatter, så den stod på polsk mad med øl til, et stykke kage og nogle vodkaer, derefter sengetid. Vi var inde og proviantere i et supermarked på vejen hertil, de har åbent alle dage.

Interesant samtale, mon der var nogen af dem, som fik noget ud af det
Mandag d. 21-07-2008

 

 

Camping Seeblick

 

I dag kunne vi sove længe, så der blev først liv ved 9 tiden. Ingenting var planlagt for dagen, men vi bestemte os for at tage en tur til byen Mrgagowo, der var en der arrangerede en tysk campist med en omkring 20 prs. bus, at han ville godt køre os de 10 km. til byen og hente os igen efter 2 timer, for 2 euro pr. prs., så det var jo fint,  vi var 10 prs. der tog med, inden vi kom af sted, fik vi lige bestilt aftensmad på pladsen, så det skulle vi ikke tænke på. Vi gik rundt på markedet i byen, og var inde og spise pizza ved 13 tiden, så det passede fint, vi blev hentet kl. 14. Tilbage igen sad vi 1 times tid, så var det tid til en ”morfar”. Kl. 18 skulle vi op i træpavillonen og spise kåldolmer ( første gang vi har fået dem med ris i farsen ), men de smagte godt, bagefter fik vi nybagte varme kager til dessert, uhm de var gode, så var der møde, der var nogle, der ville køre direkte til Berlin, og andre direkte hjem, aftenskaffen fik vi hos Henny og Leo, de kører direkte mod Berlin i morgen, vi 3 andre par kører kl. 8.

 

Formiddags hygge med kaffe
Tirsdag d. 22-07-2008

 

 

Camping Seeblick

 

Vi startede kl. 8, vi skulle køre 300 km., og vi har egentlig kun holdt frokostpause ved 12,30 tiden, ellers har vi kørt hele dagen mod Viltzyn, hvor vi skulle på camping Pomerania, det skulle ikke være noget problem, at finde den, men ak ak, selv folk i byen anede ikke hvor den lå, men så endelig efter godt 1 time, fandt vi en der forklarede, at vi skulle køre langt ud i skoven, så skulle den være der, og jo tak, en natur camp med bygninger fra russertiden, ingen vand i hanerne, men vi kunne få strøm, og vi har udsigt ud over en sø, så det går jo nok, vi skal alligevel af sted igen i morgen tidlig mod Berlin.

Camping Seeblink godtnok var det 10 år siden den lukkede, men vi holdt da i første parket
Onsdag d. 23-07-2008

 

 

Camping Pomerania ( natur camp )

 

Kl. 8,30 ville vi starte mod Berlin, men campingfatter fortalte om en stor kirke, kun et kort stykke vej fra pladsen, den syntes han, vi skulle se, han fortalte det var den største efter Peterskirken i Vatikanet, han havde ret, den var enorm, med en masse billeder/skulpturer og buster af den gamle pave ( Johannes Paul ), han var jo også fra Polen, så Vatikanet har nok spyttet i kassen til byggeriet, som åbenbart var fra 1999, det står der over porten, da vi kørte derfra, lagde vi først rigtig mærke til, at næsten alle husene i den lille by, havde plads til parkering i haven, folk stod med flag og vinkede bilerne ind på netop deres græsplæne, sikkert for at tjene en skilling ekstra. Vel ude af byen, gik det ud til motorvejen mod Berlin. Nå! det er så en betalingsvej, det kostede 11 zloty ( ca. 22 dkr. ), der var bare lige den hage ved det, at vi skulle betale 3 gange på den vej. Det var en meget anstrengende tur, masser af kø, bare p.g.a. en ny rundkørsel og en havareret lastbil, så vi var først fremme på pladsen ved 19,30 tiden, og vi har kun kørt ca. 340 km. Da vi kom til pladsen her i Nieder Finow, havde vi bestemt, at vi skulle have en wienersnitsel, så vi gik direkte op på restauranten, der sad de fleste allerede, så det var bare med at bestille, vi fik de sidste snitsler, og de var gode, efter maden var vi lige ovre og kigge på hejseværket på kanalen,det passede fint, der kom lige en lastepram, der skulle med de 36 m. op til den videre kanal, herefter er det sengetid.

Kirken er den næst største efter Peters kirken i Vatikanet
Torsdag d. 24-07-2008

 

 

 

Nieder Finow

 

Vi startede dagen med at gå en tur op på hejseværket ( 190 trin ), der var en fantastisk udsigt deroppefra, ned igen ( ligeså mange trin ), så fandt vi en plads for enden af badekarret, hvor vi så en 1/2 lastepram blive skubbet ind, der kunne være 5 lystbåde sammen med den, de blev så hejst de 36 m. op til den anden kanal. På vej tilbage til bilerne, mødte vi et par, der fortalte om en turistbåd, der skulle sejle en tur gennem hejseværket kl. 10,45, vi havde så lige et kvarter til at gå de ca. 500 m. Da vi kom derhen, stod skipperen og sagde, at vi desværre ikke kunne komme med, de skulle have 168 børn med på en tur, men der blev jo ved med at komme camperfolk, så til sidst var vi 15, så han lavede lige en ekstra tur, det tog 45 min. Og kostede 6 euro pr. prs. Men det var en oplevelse. Efter turen gik vi tilbage til pladsen, hvor vi tog afsked med Karen og John, som vi havde fulgtes med på hele turen. Bagefter gik vi over på en cafe/bistro. Per og Gunnar ville gerne have en Bratwurst, og de fik en 160 gr’s pølse med fritter. Efter dette måltid kørte vi videre til et andet hejseværk lidt udenfor Lüneburg, der var ca. 300 km. Der mødte vi Henny og Leo, som vi havde fulgtes med gennem Rusland og Baltikum, de var kørt direkte fra den første plads i Polen, så vi snakkede lidt og aftalte at mødes til morgenkaffe kl. 8,30.

Nieder Finow
Fredag d. 25-07-2008

 

 

 

Scharnebeck

 

8,30 morgenkaffe, vi sad ude i solen og hyggede os i 1 times tid eller 1 1/2

vi skulle jo se hejseværket, der var en udstilling om det der, ved 10,30 tiden gik vi 4 ud til turistbåden, vi skulle da også lige prøve denne hejs, og båden skulle sejle kl. 11,30, det tog dog nogen tid, der lå en del flodpramme, der skulle igennem, men det lykkedes endelig, 38 m. blev vi hævet op, så kunne vi sejle ud og vende, og tage den anden balje ned igen, på vejen tilbage, var vi lige en tur i Aldi, det var godt Per var kørende på sin crosser, med alt det vi fik købt (vand i lange baner og div. madvarer) crosseren blev læsset med vand og alt hvad der ellers kunne være på den, så lå han op af vejen, vi andre kunne gå tværs over noget græs, så skulle vi lige spise frokost, inden vi kørte derfra, Britta og Per skulle se på noget i Neumünster, så vi var lige indenom, det var mindre end 5 km. fra motorvejen, så vi fik en lille pause, efter langsom kørsel omkring Hamborg. Nå ud igen og til Flensborg og handle ind, vi var lige ovre hos Scandic og tømme toilet og spillevand af, inden vi kørte til den første rasteplads på den danske side af grænsen, det er Oksekær Ø. Der ville vi spise vores aftensmad, det blev godt nok  nærmere natmad, for det blev først kl. 21,30 vi spiste. Efter maden sagde vi farvel til Britta og Per som vi har fulgtes med på hele turen, og kørte til Egtved for at overnatte, vi skal til Herning i morgen, til EC, og Gunnar vil gerne komme lidt tidligt.

Sidste aften med vennerne Per og Britta på en rasteplads langs motorvejen
Lørdag d. 26-07-2008

 

 

 

Egtved

 

Vi kørte her fra skulpturparken tidligt, vi skulle til Herning, til Euro Cup i tractor pulling hele weekenden. Så vi var først hjemme søndag aften, men Gunnar skulle jo også først møde på arbejde kl. 7 mandag morgen. Her efterfølgende , har vi tænkt over turen. Det har været en lang tur, der har været nogle anstrengende dage, når vi skulle køre langt på elendige veje, men vi har haft skønt selskab på turen, og det opvejer de få ting, som har været træls. Alt i alt synes vi, det har været en dejlig tur.

Overnatning ved Robert Jakobsens skulpturer ved Egtved
Slut
Vi kørte 6240,5 km og brugte 509,23 l dieselolie vi brugte knap 10 kg. Gas og der gik en forlygtepære og en 20 Amp sikring. Der ud over har vi nok slidt lidt på vores støddæmpere på de meget hullede veje, den har hoppet så meget at vi har en Harbo pilsner der skal til ommaling.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Eva Klintø | Svar 30.01.2017 15:44

Tilfældigt kommer jeg til at finde denne fortælling på internettet, så nu vil jeg da printe den ud og læse det hele. Jeg har kun lige skimtet den. e. Klintø

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.10 | 16:19

Tak for en god tur
Kh Ellen og Tage

...
29.07 | 12:45

Hvorfor kan jeg ikke se mere 😫

...
30.11 | 20:32

Dejlige billeder, flot sat op en rigtig appetitvækker, hilsen herfra og ønsker jer en
rigtig god jul og godt nytår,niels chr

...
19.08 | 01:22

Fantastig tur sammen med Bente og Gunnar den må vi gøre om også efter vi køre hjem vil gerne være med på en tur igen Så ud til i hyggede jer efterfølgende

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE