Vi vidste ikke rigtig hvor påskeferien skulle gå hen, så jeg spurgte i forummet under Dansk Autocamperforening DACF, der kom forskellige forslag og et lød på Rom, efter lidt skriven frem og tilbage, blev det en officiel autocamper tur, som folk kunde melde sig til, det blev til at fem vogne skulle til Rom, vi skulle mødes ved Scandinavien park i Flensburg
Tirsdag d. 27-3-2012

De foregående dage havde vi gjordt bilen klar, den var vasket og pakket, og så endelig tirsdag kl. 19 startede påskeferien, Vi kørte til Ikea i Skalborg og spiste aftens mad derefter kørte vi til Flensburg og overnattede ved Solvej og Wulfgang.

Onsdag d. 28-3-12
Da vi vågnede gik vi ind og spiste morgen mad ved bageren, så ind og handle lidt til turen derefter skulle vi ind til Flensborg for at få fyldt vores gasflasker, det kunde jo blive koldt, da det var gjordt kørte vi til Skandinavien Park, hvor vi skulle mødes med de andre, og køre derfra kl. 16,30, men der var rigtig god tid, der holdt en camper, men han skulle ikke til Rom, men vi fik en lille sluder alligevel, så gik vi ind for at handle lidt, og se butikken vi havde aldrig være der før, så sad vi i bilen og slappede af, så kom der en camper mere, men den kørte ned i den anden ende af pladsen, lidt senere ville vi gå ned i den anden ende af pladsen, til en butik med bil udstyr, men da vi gik forbi den anden camper var det Solvig og Egon og de skulle med til Rom, så fik vi en sludder med dem og vi var i butikken igen, men så skulle Egon have en Morfar, sener kom Annita og Johnny fra Fyns land os så kom Ingelise og gammel Gunnar og hunden Devel og så kom Hanne og Carsten
så fik vi udleveret koordinater til de planlagte stop på aftenens tur ned gennem Tyskland, første stop var Brunatal West hvor der skulle strækkes ben og snakkes næste stop var Göttingen West hvor der spises og snakkes og sidste stop var Autohof Kirchheim hvor der skulle tankes og soves efter en lille øl og en snak
Så er vi ved at være samlet på Skandinavien Park vi mangler lige Hanne og Carsten Foto Carsten
Så er alle klar til at køre Foto Carsten
Første stop Brunautal Foto Carsten
Torsdag d. 29-3
Tidligt op det er hårdt at holde ferie, det er lidt løgn da jeg er pensionist kan jeg ikke holde ferie så det er kun fruen der holder ferie, vi skulle køre kl 8 ommorgenen første stop var ved Ellwangen/Jagst der skulle strækkes ben spises lidt og snakkes, vider mod den Østriske grænse hvor vi skulle købe korridorvignet for at køre 20 km i Østrig, nå 2 Euro er da til at komme over, det var straks værre ved grænsen til Schweiz der skulle vi købe vignet til 37 Euro. næste stop var lige efter San Bernadino tunnellen, som er 6,6 km lang, der var meget smukt oppe i bjergene med sne på toppen, vi skulle have overnattet ved Como søen, men Carsten havde fået at vide at der ikke var plads til 5 campere, så vi overnattede i byen Chiasso ved grænsen til Italien, på en parkeringsplads sammen med andre campere og en del lastbiler, men vi sov godt.
Tidlig morgen vi gør klar til at køre gennem Europa næsten
Fredag d 30-3
Vi skulle ikke køre så langt i dag så vi kørte først ved 9 tiden, der var mange betalings strækninger Egon beklagede sig hver gang han skulle betale, men sådan er det i Italien, ikke fordi deres veje er bedre en vores,  det var en utrolig smuk strækning ned over Italien, tror det er Po sletten de kalder den, men flot var det nu, vi holdt et stop undervejs inden ankom til Piesa, i Pisa skulle vi holde på en Autocamperplads, den kunde vi så ikke finde, der var så en Campingsplads, der skulle være lukket men det var den så ikke så vi kørte ind på Camping Torre Pendente. der var vi ved to tiden, vi fik parkeret bilerne, det var noget besværligt med den stor camper men det gik, ud med stole og borde, der var fælles frokost, og rigtig dejligt vejr med solskind og over 20 graders varme, så blev der bare råhygget, nogle var blevet tørstig af den lange køretur fra Flensborg til Pisa, de drak noget, vidst ikke farligt det var helt klar, nå men det var jo for at se noget byggesjusk vi var kørt til Pisa.
det kan nok være der er nogle der har forpoterne oppe i truget
En lille forkælet hund
Skal man skrive en tekst på her?
Fredag d. 30-3
Vi fik traveskoene på der var en lille km ind til byen, det gik meget godt vi gik lidt forkert, skulle også krydse baneskinnerne, måske var det ikke den rigtige vej, men snart dukkede de mange salgsboder op, med ting du næsten ikke kan undvære, og snart så vi så både kirken og det skæve tårn, smukt er det jo, selvom det var sidst i Marts var her mange mennesker, vi var ikke inde og se kirken, det var vi eller blevet anbefalet, da vi havde gået og kikket på det hele var der blevet kaffe eller is tid så vi fandt et sted hvor de solgte det, og så var det eller på tide at gå tilbage til campingspladsen.
Stort og imponerende
Domkirken med det skæve tårn
Så er der istid
Fredag d. 30-3
Vi var nogle stykker der ville op i byen for at spise, da vi gik så vi at restauranten på campingspladsen var åben, så sendte vi Bente tilbage til bilerne efter Egon og Solvig, der kunde de godt gå op, så fik vi noget godt at spise, lidt vin der til og så tilbage til bilerne, så skulle vi have kaffe, der var stadig godt vejr så vi sad ude under markisen, kaffe er nu rigtig godt, speciel hvis der kommer puddersukker og flødeskum på, der er vidst en del mere der skal i men det har jeg glemt hvad er vi hyggede os til vi skulle i seng, det var en rigtig dejlig dag
Vi sidder under markisen og hygger os kl er tyve minutter over ni om aftenen
Det var en dejlig aften
Pisa fakta fra internet

Pisa er en italiensk by, der ligger nær ved floden Arno , som er et udløb til Middelhavet , Pisa ligger i regionen Toscana . Byen har ca. 88.000 indbyggere og er provinshovedstad. Byen er især kendt for domkirkens skæve tårn. Det skæve tårn står på Piazza dei Miracoli , der er på UNESCO's Verdensarvsliste , og foruden tårnet, som fungerer som klokketårn , er der selve domkirken , dåbskapellet og en overdækket kirkegård.

Pisas Historie

Pisa, antikkens Pisae, var i 400-tallet. f.Kr. en vigtig etruskisk havneby. Romerne erobrede byen i 225 f.Kr. og benyttede den som base i felttogene mod ligurerne . Pisa blev i de første århundreder e.Kr. en rig koloni . Pisa blev bispedømme allerede i 313 , men det var først i middelalderen , at byen voksede og blev til en af Italiens vigtigste og rigeste handelsbyer med herredømme over Korsika og Sardinien , og frem til ca. 1300 dominerede Pisa middelhavshandelen med Venedig som eneste konkurrent. Det store og helt unikke romanske domkirkekompleks vidner stadig om byens betydning dengang. Efter 1300 overgik Genovas handel efterhånden Pisas, hvis økonomiske svækkelse yderligere gav stødet til, at det nærliggende og ekspanderende Firenze begyndte at true byens selvstændighed. Efter hårde kampe blev Pisa i 1406 indlemmet i Firenzes besiddelser og hørte under Firenze helt frem til Italiens samling i 1860, når der ses bort fra perioden 1494-1509 på grund af fransk og Habsburgsk intervention.

 

Det skæve tårn i Pisa
Lørdag d. 31-3
Vi forlod Camping Torre Pendente ved elleve tide, efter vi havde fået ryddet op og spist morgenmad ude i det gode vejr, kørte mod Rom langs Adriaterhavet, det var lidt diset, men smukt det var det, en enkelt spisepause og en ispause senere var vi fremme ved Camping Flaminio i udkanten af Rom, efter vi var tjekket ind og kommet på plads, vi skulle have den store camper til at stå så vi kunde sætte et fortelt op ved den, da det så var gjort var der fælles spisning i teltet, det var meget hyggeligt
Det smukke Adriaterhav med disen hen over
Adriaterhavet i bagrunden
Så er det danske flag hejst og det er ved at være gril tid og fællesspisning
Rom fakta fra internet

Rom ( italiensk : Roma) er hovedstad i Italien . Rom er landets største og mest befolkningsrige by med mere end 2,7 millioner indbyggere. I metropolregionen er der en population på omkring 5 millioner. Byen er lokaliseret i den centralvestlige del af den italienske halvø , hvor floden Aniene løber sammen med Tiberen .

Vatikanstaten er en enklave i Rom, som er Den Hellige Stols suveræne territorium . Denne stat er den mindste nation i verden.

Rom er i dag moderne og kosmopolitisk . Byen er den tredjemest besøgte turistdestination i EU, og en by med stor kulturel og politisk betydning. Dens internationale lufthavn Fiumicino er den største i Italien. Byen huser hovedkontorer for størstedelen af alle større, italienske virksomheder, ligesom hovedafdelinger for tre af verdens 100 største virksomheder er placeret her ( Enel , Eni og Telecom Italia )

Som en af de få større europæiske byer, som kom gennem 2. verdenskrig relativt uskadt, har Rom stadig karakter af renæssance og barok . Roms Historiske Centrum er udpeget af UNESCO som et verdensarvsområde .

Byen har gennem tiden haft flere forskellige tilnavne, blandt andet: l'Urbe (byen) og caput mundi (verdens hovedstad), samt i dag: la Città Eterna (den evige by), Limen Apostolorum (Apostlenes dørtærskel/begyndelse) og la città dei sette colli (de syv højes by). Desuden findes udtrykkene Rom ikke blev bygget på én dag og at alle veje fører til Rom.

Fra grundlæggelse til imperium

Ifølge legenden blev byen Rom grundlagt af tvillingerne Romulus og Remus den 21. april år 753 f.Kr.  Arkæologiske beviser støtter teorien om, at Rom voksede fra pastorale bosættelser på Palatinerhøjen bygget i området ved det senere Forum Romanum , til en by i det 8. århundrede f.Kr. Byen udviklede sig til hovedstaden for det Romerske Kongerige (regeret af en følge på syv konger ifølge sagnet), den Romerske republik (regeret af Senatet fra 510 f.Kr.), og endelig det Romerske Imperium (regeret af en kejser fra 27 f.Kr.). Denne succes afhang af militære erobringer, handelsmæssig dominans, såvel som af selektiv assimilation af nabocivilisationer som etruskerne og grækerne . Fra grundlæggelsen af Rom i 753 f.Kr. var Rom militært ubesejret indtil 386 f.Kr., hvor Rom blev indtaget af kelterne , men genvundet af romerne samme år.

Den romerske dominans spredte sig til store dele af Europa og Middelhavets kyster, mens dens population oversteg en million indbyggere. I næsten tusinde år var Rom den politisk vigtigste, rigeste og største by i den vestlige verden . Dette fortsatte, efter at riget begyndte af forfalde og blev delt, selvom byen i sidste ende mistede status som hovedstad til Milano og senere Ravenna og blev passeret i prestige af den østromerske hovedstad Konstantinopel .

Imperiets fald og middelalder

Med Konstantin I's styre opnåede Biskoppen af Rom politisk og religiøs betydning og skulle med tiden blive kendt som paven og etablere Rom som centrum for den katolske kirke . Efter Alarik I's Plyndring af Rom i 410 og Romerrigets undergang i år 476 skiftede Rom mellem det Østromerske Kejserdømme og plyndring af germanske barbarer. Dets population faldt til blot 20.000 gennem den tidlige middelalder og reducerede det udstrakte byområde til klynger med beboede bygninger mellem store områder med ruiner og vegetation. Rom forblev en del af det Østromerske Kejserdømme indtil år 751, hvor langobarderne endeligt ophævede Eksarkatet Ravenna . I 756 gav paven, Pipin den lille , verdslig jurisdiktion over Rom og de omkringliggende områder, og derved opstod Kirkestaten .

Rom forblev hovedstad for Kirkestaten indtil indlemmelsen i det Italienske Kongerige i 1870. Byen blev en større destination for pilgrimsfærder gennem middelalderen og blev fokus for magtkampen mellem paven og det Tysk-romerske rige , indledt med Karl den Stores kroning i Rom af Pave Leo 3. juledag år 800, som rigets første kejser. Bortset fra korte perioder som en uafhængig by beholdt Rom i middelalderen sin status som pavelig hovedstad og "hellig by" gennem flere århundreder, selv da pavesædet i en overgang blev flyttet til Avignon (1309–1337). Til trods for at byen ikke længere var politisk magtfuld, som demonstreret tragisk ved den brutale plyndring i 1527 , blomstrede den som et midtpunkt for kulturel og kunstnerisk aktivitet gennem renæssancen og barokken under beskyttelse af Den romerske kurie .

Beliggenhed

Rom ligger i Lazio-regionen i Centralitalien, hvor floderne Aniene og Tiberen løber sammen. Selvom byens centrum ligger omkring 24 kilometer inde i landet i forhold til det Tyrrhenske Hav , breder byens territorium sig helt til kysten, hvor det sydvestliggende Ostia-distrikt ligger. Højden af den centrale del af Rom svinger fra 13 m over havets overflade (ved Piazza del Popolo ) til 120 m over havets overflade (toppen af Monte Mario ). Kommunen Rom strækker sig over et område på omkring 1.285 km², indeholdende mange grønne områder.

Klima

Rom har et typisk middelhavsklima, som karakteriserer middelhavskysterne i Italien . Det er mest behageligt fra april til juni og fra midten af september til oktober, hvor især den romerske ottobrate ("flotte oktoberdage") er kendt for sine solrige og varme dage. I august overstiger temperaturen på det varmeste af dagen ofte 32 °C. Derfor holder mange forretninger traditionelt lukket i august, og romerne forlader byen til fordel for feriesteder, men denne trend er aftagende, og byen forbliver efterhånden fuldt funktionel gennem hele sommeren som følge af den stigende turisme og folkets ændrede arbejdsvaner. Den gennemsnitlige maksimumtemperatur i december er 13 °C, men temperaturer under frysepunktet er ikke usædvanlige.

Coloseum er noget jeg forbinder med Rom
Søndag d. 1-4
Vi gik ned til togstationen, den er ikke fra romertiden men så ud som den var, kønt var der ikke men der kom et tog, ikke helt nyt men det kunde køre, trinene op til togvognen var vel mellem 40 og 50 cm høje så gangbesværede ingen adgang, vi kom alle op og med ind til ende stationen, og der var mange med rigtig mange, inde på stationen skulle vi så over i metroen der skulle vi købe billet til de næste fire dage, vi kørte gratis med bumletoget, efter der var købt billet kørte vi ind til station Termini som er hovedbanen, der kom der så en og ville sælge billetter til sightse busserne, og det var det vi var taget til byen for denne dag, vi stod i kø længe inden det var vores tur til at komme med bussen, vi var heldige og få plads på det øverste dæk med fri udsyn og frisk luft i håret, turen varer omkring to timer, hvor den kommer forbi de fleste atraktioner i byen
det er ikke her vores IC4 tog kører
Billetter skal der til
Søndag d.1-4
Vi kørte ikke med helt rundt, men stod af et stoppested før og gik så rundt i byen, vi fandt en lille bar i en snusket sidegade til den Spandske trappe, de kunne godt have ti mand, hvis de smed et par andre kunder ud, så der fik vi plads, enda så den lille hund kunde sidde uden for og være med, nogle fik capotino Solvig og Egon ville have Expresso kaffe til deres mad, de fandt så ud af hvad expresso kaffe er, jeg så ikke at de købte det mere på turen, efter endt spisning og en del forviring om betalingen gik vi videre til den Spanske trappe
Vi er stået af turbussen og hvad så
Solvig nyder en expresso
Søndag d. 1-4
Ved den Spanske trappe var der igen rigtig mange mennesker, vi så lidt på det skrammel de ville sælge, og gik så ned af trappen, man skal huske at tælle trinene, vel nede ved den flotte fontæne, mange fotograferede fontænen men der var også mange der fotograferede lille Devel, den var blevet træt af di mange trin, og var nu placeret i paraply klapvognen, som var slæbt med til formålet. Vi gik ned af gågaden med de fine forretninger, med vagt i dørene, så kun dem som har råd til at handle der kan komme ind, der var vi ikke iblandt, det blev vidst kun til en kasket eller to.
Her har vi så den lille forkælede hund igen, nu er det bare en doven hund
Den Spanske trappe set fra oven
Den Spanske trappe fakta fra internet

Den Spanske Trappe (ita. Scalinata della Trinità dei Monti) ligger i Rom ved Piazza di Spagna , som har navn efter den spanske ambassade . Trappen og pladsen er ikke bygget for spanske penge, men opført og betalt af en fransk diplomat. Han var træt af den mudrede vej, der førte op til kirken Trinità dei Monti , der også var bygget for franske penge.

Trappen var færdig i 1725 . For foden af trappen findes et springvand, der er tegnet af Gian Lorenzo Bernini eller måske af hans mindre kendte far og opført i 1627 , i senbarokken. Dens fantasifulde form og smukke linjeføring med de lange kurver og brede smukke travertintrin er meget imponerende og smuk.

Historie

Trappens primære funktion er at danne forbindelse mellem Piazza di Spagna og Trinita dei Monti , men der skulle gå 140 år efter kirkens indvielse, før trappen stod færdig i 1725. I alle disse år måtte folk gå ad stejle lerede fodstier for at komme fra Piazza di Spagna op til kirken.

Egentlig er navnet ”Den Spanske Trappe” misvisende. For den har ikke andet med Spanien at gøre, end at den fører fra Piazza di Spagna. Dens eksistens skyldes en fransk diplomat, chargé d'affaires Entienne Gueffiers rundhåndethed, og den fører den op til den franske kirke og til Villa Medici, der huser l’Académie Nationale de France og er formel fransk territorium: Da Entienne Gueffier skænkede trappen til Rom, var det på den udtrykkelige betingelse, at den altid skulle forblive fransk territorium. Derfor betaler byen Rom hvert år stadig et symbolsk beløb i leje til den franske stat, for at romerne benytte trappen.

Efter første verdenskrig kom det romerske blomstersælgere til gode. Roms kommune besluttede nemlig at flytte dem bort fra trappens fod. Men det blev ikke til noget, da de klagede deres nød til den franske ambassade i Rom. Ambassaden erklærede, at ”blomstersælgerne befinder sig på fransk territorium, og dér skal de blive, så længe Frankrig består”.

Gueffier døde i 1660 efter at have boet i Rom i 25 år. Han havde fra sin bolig på Piazza di Spagna dagligt kunnet iagttaget skrænten og de stejle fodstier op til kirken. Derfor besluttede han sig til i sit testamente at bekoste opførelsen af en trappe. Men der skulle altså gå endnu en menneskealder, før den så dagens lys.

Det skyldtes, at der fremkom en lang række ideer til trappens udformning, men den egentlig årsag til, at projektet blev trukket i langdrag, var en stærk uenighed mellem paven og den franske konge både om trappens udseende og om hvilken arkitekt, der skulle stå for udførelsen.

Nogle har hævdet, at den oprindelig ophavsmand til trappens form skulle have været Bernini, der efter sigende skulle have lavet en model. Ifølge den skulle en rytterstatue af den franske kong Ludvig 14 have indgået i projektet. Det blev imidlertid den franske arkitekt Francesco de Sanctis, der fik til opgave at skabe den smukke trappe.

Trappen navn skyldes altså, at den ligger ved Piazza di Spagna, der var opkaldt efter den spanske ambassade, der havde til huse på Palazzo di Spagna , og fordi området i 1600-tallet derfor blev anset for at være spansk territorium. Ja, endog i en sådan grad, at udlændinge, der gik på pladsen, risikerede at blive tvunget ind i den spanske hær.

Dengang havde den spanske ambassadør også pligt til at opretholde lov og orden på pladsen. Dertil skal han have benyttet et berygtet korps af napolitanere ”i bravi di Spagna”, og da ambassadøren som alle fremmede gesandter havde asylret, kunne forbrydere altid føle sig i sikkerhed inden for gesandtskabets område. Det benyttede banditterne sig af. Ofte dræbte og udplyndrede de deres ofre på Scalinata della Trinità dei Monti og fandt derefter ly i Palazzo di Spagna.

Turistattraktion

Gennem alle årene har Den spanske Trappe været et kolossalt tilløbsstykke for mennesker i alle aldre. Her mødes man, her segner man mere eller mindre træt om, efter at have gået langt, eller her sætter man sig bare på et af de brede travertintrin for at nyde det pulserende folkeliv. Her kommer mange lokale, men langt de fleste er turister af alle nationaliteter og alle hudfarver, og sprogligt set hersker en babylonisk forvirring. Her sidder man og nyder solen, men her sidder man også og skutter sig under sin paraply, når det øser ned. Intet sted i verden kan man vist se så mange og forskelligt farvede paraplyer samlet på ét sted som her ved Den Spanske Trappe, når en af de typiske romerske tordenbyger tager fat.

I de senere år er turismen imidlertid blev så voldsom og trængslen ved trappen så stor, at det er blevet lidt for meget. Derfor skal man komme her en tidlig morgenstund, inden Rom rigtigt vågner eller også en sen nattetime, når den sidste turist er gået hjem til deres hotel for at se, hvor smukt her her.

I hjørnehuset for foden af trappen boede den engelske digter John Keats , og her døde han 26 år gammel. Hans værelser er i dag indrettet som museum. Neden for trappen ligger den meget specielt udformede fontæne, Fontana della Barcaccia, ”Den gamle Pram”. Prammen ligger halvvejs under vandet i det lave bassin. Det er vist Berninis far, Pietro Bernini, der skabte denne fontæne i 1627.

 

Den Spanske trappe med masser af mennesker
Søndag d. 1-4
På vores vej gennem Rom, kom vi naturligvis også forbi Trevi Fontænen, der var et mylder af mennesker, det er jo et imponerende bygningsværk, men vi kom forbi og vider i de små gader, vi var ved at være brugte, så vi gik efter den nærmeste Metro så vi kunde komme hjem og hvile fusserne. Da vi kom hjem på campingspladsen var der kommet en Dansk camper mere, det var Yvonne og H P som Hanne og Carsten kendte, så dem måtte vi jo også hilse på, og så var der fælles spisning i teltet og hygge bagefter.
Trevi fontænen
Hva nu!! hvad sker der her??????
Trevi fontænen fakta fra internet

Fontana di Trevi , bedre kendt som Trevi-fontænen, ligger i Roms centrum og er et af verdens mest kendte springvand . Den store marmorfigur forestiller titanen Okeanos , der rider med sine heste gennem de vandmasser, som strømmer ud af fontænen .

Konstruktion

Fontænen blev påbegyndt af Nicola Salvi i 1732 , som muligvis var inspireret af nogle af Berninis gamle tegninger. Den endelige fontæne var bygget færdig i 1762 af Nicola Pannini . Fontænen får sit vand fra en kilde kaldet Acqua Vergine- akvædukten . Kilden er opført af Agrippa 19 f.Kr. og blev i 1453 restaureret af Nikolaus 5. . Det centrale værk er udført af billedhuggeren Pietro Bracci , mens Filippo della Valle har lavet figurerne i sidenicherne på hver side.

Hovedfiguren er flankeret af to kvinder: Overflodens gudinde, der øser af sit overflødighedshorn, og sundhedens gudinde med en krukke, der omslynges af en slange. I nicherne ovenover anskueliggøres historien om Agrippa, der undersøger kilden, jomfruen har fundet, og som opkaldes efter hende: Acqua vergine (= jomfruvand). Vandet løber stadig frit fra et udspring inderst til højre i fontæne-arrangementet, og tidligere kunne man se ældre mennesker med spande hente vand derfra til eget brug. Dette vand blev anset som det ægte "jomfruelige vand", fordi det ikke var løbet gennem husenes rørsystemer. Gaden, der ender ved fontænen, hedder Via del Lavatore (= Vaskerens gade), for her ved vandposten boede den embedsmand, der havde ansvar for renholdet af Quirinalpaladset , hvor paven dengang boede.

Turisme

Mange turister kaster mønter ned i fontænen, da et gammelt rygte siger, at man kommer tilbage til byen en dag, hvis man kaster en mønt over sin skulder og ned i fontænen. Dette indbringer over 1 million kroner årligt, som går til Caritas og Røde Kors . Trevi-fontænen er det mest besøgte monument i Rom.

 

Trevi fontænen
Mandag 2-4
Det var aftalt at mandag og tirsdag var på egen hånd, men vi var 3 par der fulgtes ind til Rom for at se Colosseum, det er jo et ret imponerende bygningsværk, der var lang kø for at komme ind, men der kom en mand og spurgte om vi ville slippe for køen, det ville vi godt så skulle vi købe en guidet tur, for 25 Euro pr næse den var også til Cirkus Maximus, vi gav manden 150 Euro og så gik han, men han kom dog tilbage, og vi kom på Guidet tur i Colosseum det tog vel en god time hvor vi fik en masser at vide dog på engelsk, men det var udmærket, derefter var der en halv times pause,
Her sidder vi så og spekulerer på om vi får noget for vores peng
Vi fik noget forpengene, uden om køen og ind og se Colosseum med guide
Colosseum fakta fra internet
Romerrigets Colosseum i Rom blev bygget som et amfiteater og blev bl.a. anvendt til gladiatorkampe . I oldtiden hed stedet ikke Colosseum, navnet stammer fra middelalderen hvor amfiteateret blev opkaldt efter den store kolos, der stod på pladsen foran colosseum. Èn historie fortæller at, dette først var en statue af en kejser, men da han døde, blev den støbt om til en gude-statue. Èn anden fortæller at kolosens hoved, blev hugget af og erstattet med et vellignende hoved af den nye kejser. Der er plads til 50.000 tilskuere. Colosseums ydre mål er 188 X 156 meter. Der var 76 offentlige indgange, 1 til byens magistrater, 1 til kejseren og 2 til de optrædende. I dag er kun bygningens nordlige halvdel intakt. Bygningens skelet består af 80 store piller, som bærer facaden og som har en højde på over 45 meter. Colosseum blev d. 7/7 2007 valgt som et af verdens syv nye underværker
Fantastisk at man kunde bygge sådan et byggeri for 2000 år side
Mandag d. 2-4
kl 2 kom der så en anden guide, som tog os med til Cirkus Maximus, og palastinahøjen, de ligger jo ved siden af hinanden, det var en meget livlig Guide vi havde han fortalte med både arme og ben men spændende var det, dog stadig på engelsk, det har jo været et imponerende byggeri i fem etager, nu står  Benito Mussolini palads.
Efter alt dette var nogle af os trætte og tog hjem til campingspladsen
Cirkus Maximus
Benito Mussolini palads
Cirkus Maximus fakta fra internet

Circus Maximus er en hippodrom fra antikken beliggende mellem Palatinerhøjen og Aventinerhøjen i Rom . Den skulle være blevet anlagt allerede i begyndelsen af 500-tallet f.Kr. af etruskerkongen Lucius Tarquinius Priscus . Det var det første og største circus i Rom.

I løbet af de efterfølgende århundreder blev Circus Maximus forbedret og udbygget. Kejsertidens arena var 620 meter lang, og tilskuertribunerne var op til 30 meter høje. Man regner med, at der har været plads til over 200.000 tilskuere, hvilket er flere gange Colosseums kapacitet. Der blev afholdt væddeløb med hest og vogn .

Circus Maximus blev også anvendt til andre formål som gladiatorkampe , parader og offentlige henrettelser . De fleste kristne , som led martyrdøden ved de forskellige forfølgelser døde her og ikke på Colosseum.

De sidste kapløb blev arrangeret i 549 e.Kr. I dag er der knapt mere end en græsplæne tilbage af Circus Maximus. Som en kuriositet kan det nævnes, at branden som hærgede Rom i år 64 e.Kr. begyndte i den østvendte kurve.

Det ligger i ruiner det hele
Tirsdag d. 3-4
Vi tog igen bumletoget ind til station Flaminia, derfra gik vi over den imponerende plads Piazza del Popolo
Piazza del Popolo
Piazza del Popolo fakta fra internet

Piazza del Popolo hed i middelalderen Piazza del Trullo, efter en antik fontæne , der var pladsens eneste udsmykning, og mindede om de kegleformede bolighuse, trulli, der endnu præger Apulien . På 1500-tallet fik pave Gregor 13. fontænen placeret foran S. Pietro in Montorio oppe på Gianicolo-højden, og i 1950 blev den endelig flyttet til Piazza Nicosia, nord for Piazza Navona .

Porta del Popolo er bygget sammen med kirken S. Maria del Popolo, og hed oprindeligt Porta Flaminia efter den nordgående vej, som her gik gennem Den aurelianske mur. På 800- og 900-tallet blev den kaldt Porta S. Valentino efter en lille kirke udenfor byporten. Først på 1300-tallet fik den navnet Porta del Popolo. Facaden ind mod pladsen blev udført af Bernini i 1655 til dronning Kristina af Sveriges indtog. Af hensyn til den voksende trafik blev sideportalerne åbnet i 1879 . Bystyret havde planer om at føre en af Roms første sporvognslinjer gennem byporten, men i stedet for fik sporvognen endestation på selve pladsen.

Midt på Piazza del Popolo står den 24 meter høje obelisk på 235 tons, der kan føres tilbage til farao Setis tid, dvs minst 1200 f.Kr. I over tusinde år knejsede obelisken ved soltemplet i Heliopolis , til kejser Augustus i 10 f.Kr fik den fragtet til Rom, hvor den blev rejst på spina, muren midt på Circus Maximus . I 1589 fik pave Sixtus 5. den flyttet til Piazza del Popolo, hvor Valadier i 1826 anlagde de fire løver ved obeliskens fod. Blandt skandinaviske guldalderkunstnere var det tradition, at deres ophold i Rom blev indledt med en ridetur på en af løverne.

Indtil 1816 var Piazza del Popolo en meget landlig plads, kantet af ladebygninger, kornmagasiner og fiskernes bådpladser ned mod Tiberen . Mod Monte Pincio (= Pinjefjeldet ) var der en høj mur; bag den lå klostrets vingård og køkkenhave opad skråningen. Ca 1500 besluttede pave Alexander 6. at få pladsen ved Porta del Popolo brolagt . Pengekassen var tom, så han pålagde de prostituerede en afgift til finansiering av projektet. Det blev der penge af, for på den tid var der ca 7.000 registrerede skøger i Rom, voksende til ca 39.000 i 1528 , ud af en befolkning på 200.000. Når en femtedel af byens befolkning ernærede sig af prostitution, skyldtes det dels, at Rom var en garnisonsby, og dels, at mandlige pilgrimme nemt kunne få aflad . Gejstligheden tog også let på kyskhedsløftet.

Porta del Popolo
Tirsdag d, 3-4
Vi fandt en mini bus på de anden side af pladsen, der var lige plads til os, inden han kørte var der stået mindst dobbelt så mange på, og han holdt ved et stoppested hvor der stod endnu flere på, dog skulle der nogle forsøg til inden døren kunde lukkes, næste stoppested stod vi af, og gik ned gennem de små gader til vi kom til Pantheon, det er også en imponerende bygning, med hul i taget så der kan komme lys der ind, efter at nogle havdet fumlet med en memorykort til sit kamera, som faldt i en kloakrist, men som havnede på noget affaldspapir,og blev reddet op igen, nogle mennesker er bare heldigere end andre, nå vi var blevet kaffetørstig, nogle skulle dog have varm chokolade, deribland Solvig, hun var helt gået fra Expresso kaffe.
Indenfor i Pantheon meget imponerende
Pantheon fakta fra internet

Pantheon i Rom . Pantheons eneste lyskilde - en rund åbning, oculus (9 m i diameter).

Pantheon (græsk pan -alle og theion -guder, dvs. alle guders tempel) er et antikt tempel ved Piazza della Rotonda i Rom .

Pantheon er en af de få antikke bygninger , som har været i brug lige siden den blev bygget. Den opførtes omkring år 120 e.Kr. af kejser Hadrian og afløste en tempelbygning, som konsul Marcus Vipsanius Agrippa lod opføre 27 f.Kr. . Pantheon var, som navnet angiver, et tempel for alle de græsk/romerske guder . Fra 600-tallet bruges det som kirke , Santa Maria ad Martyres.

År 609 fik Pave Bonifatius 4. skænket bygningen af den byzantinske kejser Fokas . Pantheons kuppel var længe den største i Vest europa . Siden renæssancen har bygningen også været anvendt som gravkirke: maleren Rafael (død 1520) ligger begravet her. Pantheon har gennem århundrederne inspireret arkitekter , og der er mange rådhuse, universiteter og biblioteker rundt om i verden, som minder om Pantheons arkitektoniske formsprog.

Pantheon
Tirsdag d 3-4
Efter endt pause, gik vi vider af de små gader og kom til Piazza Novona, det er en meget stor plads, hvor der er gade musikanter og andre gøglere, der sælges tegninger, idet hele taget en meget livlig plads, vi fandt en resturant hvor vi fik lidt at spise, og et glas vin, mends vi sad der var der en klovn der optråte med at efterligne de mennesker der gik forbi, senere gik hans hat rundt, der er mange måder at tjene til føden på, så var det op og gå igen gennem de små gader, vi gik til bage ti togstation Flaminio, og tog bumletoget til campingspladsen
Piazza Novona
Fontana dei Quattro Fiumi
Overskrift 1
En karikatur tegner på Piazza Navona
Piazza Navona fakta fra internet

Piazza Navona er en plads i det centrale Rom , Italien , opført på resterne af Domitianus ' stadion fra 86 e.Kr. Ved pladsen kan man se barokkirken Sant'Agnese in Agone .

Midt på pladsen står Fontana dei Quattro Fiumi (De fire floders fontæne ), udført af Bernini ( 1651 ).

Fontana Dei Quattro Fiumi er der fire skuplturer, som hver repræsenterer sin verdensdel. Den første er Ganges der repræsenterer Asien, den næste er flodguden Nilen som repræsenterer Afrika. Man kan ikke se Nilen's ansigt, for da man byggede monumentet kendte man endnu ikke til Nilens kilder. Den tredje statue er Rio de la Plata som repræsenterer Amerika, og den sidste er Donau som repræsenterer Europa

Piazza Navona er fuld af liv
Onsdag d.4-4

Vi stod tidlig op, i dag skulle alle jo med så med bumleren ind til byen, med undergrundsbanen ud til station Ottavango, der efter på gå ben mod Vatikanet, der var et lille marked inden hvor de var ved at åbne deres boder med absolut uundværlige ting, nogle handlede lidt, så gik vi mod Vatikan museet hvor vi skulle møde med vores danske guide, ved ti tiden der var en enorm lang kø for at komme ind, men den skulle vi heldigvis ikke stå i, vore guide kom vi fik radiodimser i øret og gik ind, der var bare mange mennesker men vi startede rundvisningen med at hun fortalte lidt medens vi stod i en af de mange gårde, vi var rundt i nogle af salene og så mange imponerende ting, store malerier malerier i loftet, en ting heftede jeg mig ved var i en stor sal så loftet ud som om der var stuk over alt, det var snyd loftet var ganske glat det var malet på, og det var lavet for flere hundrede år siden imponerende, vi var naturligvis i det   sixtinske kapel meget imponerende, efter et par timer var rundvisningen slut og vi gik med guiden over på Peterspladsen, der var stadig kø for at komme ind på museet

Det er vore Danske Guide altså hende med den visne solsikke, den anden dame er nok bare en turist
Onsdag d.4-4
Der var en meget lang kø for at komme ind og se Peterskirken, så vore Guide foreslog vi gik over i en side gade og fandt et sted at få frokost, det gjorde vi så der sad vi så i 24 graders varme og fik frokost dejligt, efter frokosten ville folk gerne hjem, mes så sagde Hanne at hun ikke tog hjem før hun havde set Peterskirken, og det var jeg ganske enig med hende i, så ville Bente også med i kirke, så medens de andre gik mod undergrundsbanen, gik vi tre til Peterspladsen, der var stadig lang kø men der var jo ikke andet at gøre end stille sig bagerst i køen, kl var to da vi stod der, men ti minutter senere var vi gennem sikkerheds tjek og på vej ind i Peterskirken, for dem som ikke har været der, den er stor meget stor rundetårn kan stå tre gange oven på hinanden under kuplen dvs. der er 100 meter op, der kan stå 60 000 mennesker inde i kirken, det var en stor oplevelse, tak Hanne fordi du er så stædig
Vi stillede os bag i køen, der stod der godt nok nogle i forvejen
Vatikanstaten

Lille stat med stor indflydelse

Vatikanstaten midt i Rom har blot 800 indbyggere, men statens indflydelse på det italienske samfund er stort - og det er turisttilstrømningen også

Vatikanstaten dækker et areal på 44 hektar og er med sine blot lidt flere end 800 indbyggere verdens mindste stat og har paven som overhoved.

En lille stat, der har en forbavsende stor indflydelse på de beslutninger, den italienske stat tager. Således bliver politiske spørgsmål, der vedrører etik, seksualitet og familie sædvanligvis sendt omkring pavens skrivebord, inden de italienske politikere skrider til den endelige godkendelse.

Også det faktum, at flere italienske, venstreorienterede dagblade pligtskyldigt rapporterer om pavens udtalelser om dette og hint, er et tegn på den lille stats store indflydelse. Pavestaten med Peterskirken som det store trækplaster er en turistmagnet af bibelske dimensioner, og de senere års besøgstal ligger på omkring syv millioner om året, hvilket placerer Peterskirken som verdens tredjemest besøgte religiøse turistattraktion.

I området omkring Peterskirken og Vatikanstaten er det også muligt at blande de spirituelle og religiøse værdier med gastronomisk nydelse og kommerciel løssluppenhed. Hvad angår ganens glæder ligger der i området omkring Peterskirken flere glimrende og charmerende spisesteder - restauranter, trattoriaer, vinbarer - bl.a. i områdets hyggelige Borghi, det vil sige gaderne Borgo Pio, Borgo Vittorio og Borgo Angelico. De nævnte gader vil føre dig i retning af den gamle fæstning Castel Sant'Angelo, der også er et besøg værd. På toppen af fæstningen finder du en charmerende cafe med en flot udsigt.

Vatikanmuseet
Er du kunstinteresseret, er Vatikanmuseet ikke til at komme uden om. På helligdage og i weekenden kan køen være op imod en halv kilometer lang.  På et areal, der breder sig over 55.000 kvadratmeter, kan du få adgang til måske verdens største kunstsamling. Museets mange korridorer har en samlet længde på syv kilometer, og der er angiveligt omkring 1.400 udstillingsområder, der tilsammen huser i alt 70.000 genstande.

Tilmed indeholder Vatikanmuseets depoter yderligere 50.000 genstande. Hovedattraktionen er det 500 år gamle sixtinske kapel.

Det er en stor kirke, det er svært at forestille sig hvor stor den er hvis ikke man har været der
Onsdag d. 4-4
Efter de mange indtryk fra Peterskirken gik vi gennem de mange gågader mod stationen og hjem på campingspladsen, vi skulle have taget det store fortelt ned og pakket sammen, der skulle vand på vognene så vi var klar til at køre fra camping Flaminio tidlig næste morgen.
Vi var lige oppe og afregne for pladsen, vi havde Camping Cheque men der var bøvl med maskineriet så det tog en halv time eller mere, nu har vi så to cheks tilbage, det kan kun anbefales at holde sig fra Camping Cheque,
Vi spiste på restauranten på pladsen den aften, det var skide skæg ja vi hyggede os.  
  
Det er da godt de ikke er brandmænd, så var ilden da gået ud inden de fik rikket en slange til
Torsdag d. 5-4
Tidlig op og gøre klar til afgang kl 7 vi kørte enkeltvis vi var jo 6 biler i caravanen nu, vi mødtes på en tankstation hvor vi tankede og kørte derfra kl 8 derfra kørte vi samlet gennem det smukke Italien bjergene med skyer omkring toppen det var meget flot, vi holdt pauser ca hver anden time bla. ved San Gotthard tunellen hvor vi fik kaffe og kage.
San Gotthard tunellen er 160942 meter lang
Dagen sluttede ved den Tyske grænse hvor vi overnattede på en parkeringsplads, det var en lang køretur på næsten tusinde kilometer. 
Flot landskab på vej til San Gotthard tunellen
Fredag d. 6-4

Efter at vi havde hentet morgenbrød på tanken, de stod nu ikke til mange kokkehuer, skulle vi køre til Kayserberg i Alsace kun ca. 90 kilometer, i Kayserberg er der en stor autocamperplads hvor vi holdt, efter lidt snak og en kvajebajer som Carsten gav, gik vi op i byen der så vi storken, men de fleste der var med havde en alder hvor de ikke er bange for storken, desvære havde vi glemt det gode vejer i Rom så det var meget koldt.
Kaysersberg, lige nord for Colmar, byder på en spændende, charmerende og romantisk atmosfære. De krogede, skæve gader, de gamle huse og borgen højt over byen danner den perfekte ramme om en fortryllende oplevelse - krydret med vin, god mad, kultur og kunsthåndværk.
Eftermiddagen gik med snak og et spil Pentaque
Vi havde bestilte bord på en restaurant til aften, hvor vi hyggede os med god mad, lidt øl og vin, så gik vi gennem byen, hvor der var farvet lys på husene og i bækken der gik gennem byen, Bente og undertegnede var lige ovre ved Carsten til Whiskey smagning han havde nogle meget fine af slagsen som vi fik lov at smage, og han fortalte levende om Whiskey de forskellige slags interesant,derefter var det dynerne der skulle studeres

Kaysersberg flot gammel by
Nå så har de været ude at købe ma igen
Lørdag d. 7-4
Vi kørte fra Kaysersberg allerede kl 7 vi skulle til Strasbourg og handele i et kæmpe stort supermarked, vi skulle være der tidligt for at få plads på parkeringspladsen, derefter til Wasserbillig i Luxemburg for at tanke billig diesel, så kørte vi til Trier hvor vi holdt ved McDonalds der var vidst dømt afslapning, men Bente og undertegned gik ind til selve byen Trier for at finde Porta Nigra, vi snød lidt vi så på et kort ovre ved Carsten hvor den lå, Porta Nigra havde vi set for mange år siden, men sidst vi var i Trier kunde vi ikke finde den, men efter en meget lang gåtur gennem byen dukkede den op foran os, sikke et smukt syn.
Nå der var jo også meget langt at gå tilbage til bilen så vi var noget trætte i fusserne da vi kom tilbage.
Porta Nigra vi så den ved et tilfælde i 1992, men nu har vi fundet den igen
Porta Nigra Fakta fra nettet

Historie

Den Porta Nigra blev bygget i grå sandsten mellem 186 og 200 AD. Den oprindelige gate bestod af to fire-Etages tårne, som rager så tæt halvcirkler på ydersiden. En smal gård adskilt de to gate åbninger på hver side. Af ukendte årsager, men opførelsen af porten forblev ufærdige. For eksempel blev stenene i den nordlige (ydre) side af lågen ikke afslidt, og den udragende sten ville have gjort det umuligt at installere bevægelige porte. Ikke desto mindre blev den gate, der bruges i flere århundreder indtil udgangen af den romerske æra i Trier.

I romertiden var Porta Nigra en del af et system af fire byporte, hvoraf den ene stod på hver side af de omkring rektangulære romerske by. Den Porta Nigra bevogtet den nordlige indgang til den romerske by, mens Porta Alba (White Gate) blev bygget i øst, Porta Media (Middle Gate) i syd, og Porta Inclyta (Famous Gate) i vest, næste til den romerske bro over Mosel-floden . Portene stod ved enderne af de to vigtigste gader i det romerske Trier, hvoraf den ene førte nord-syd og den anden øst-vest. Af disse porte, stadig kun Porta Nigra eksisterer i dag.

I den tidlige middelalder den romerske by portene blev ikke længere anvendes til deres oprindelige funktion og deres sten blev taget, og genbrugt til andre bygninger. Også jern og bly seler blev brudt ud af væggene i Porta Nigra til genbrug. Spor af denne ødelæggelse er stadig tydeligt på nordsiden af ​​porten.

Efter 1028, levede den græske munk Simeon som en eneboer i ruinerne af Porta Nigra. Efter hans død (1035) og helliggørelse, den Simeonstift blev klosteret bygget ved siden af Porta Nigra at ære ham. Lagring af den mod yderligere ødelæggelse, blev Porta Nigra omdannet til en kirke : Den indre domstol i porten var overdækkede og mellemliggende lofter blev indsat. De to midterste etager i det tidligere porten blev omdannet til kirke Naves : den øverste etage væsen for munkene og den nederste etage til den brede offentlighed. Stueetagen med de store porte blev forseglet, og en stor udvendig trappe blev bygget langs sydsiden (by side) af porten op til den nederste etage af kirken. En lille trappe ført videre op til den øvre etage. De kirkelige rum var tilgængelige via tidligere vinduer i den vestlige tårn af Porta Nigra, der blev udvidet til at blive indgangsdøre (stadig synlige i dag). Den øverste etage af den vestlige tårn blev brugt som kirketårn, blev den østlige tårn jævnet med jorden, og en apsis tilføjet på sin østlige side. En yderligere gate - den meget mindre Simeon Gate - blev bygget støder op til den østlige side af Porta Nigra og tjente som en byport i middelalderen.

I 1802 Napoleon Bonaparte opløst kirken i Porta Nigra og klosteret ved siden af, sammen med langt de fleste af Triers mange kirker og klostre. På sit besøg i Trier i 1804, beordrede Napoleon at Porta Nigra konverteres tilbage til sin romerske form. Kun apsis blev holdt, og den østlige del af tårnet ikke genopbygget til sin oprindelige højde. Lokal legende siger, at Napoleon oprindeligt selv ønskede at helt nedrive kirken. Angiveligt, lokale overbeviste ham om, at kirken faktisk havde været en gallisk festsal, før de forvandlet til en kirke. En anden version af historien er simpelthen, at de fortalte ham om sine romerske oprindelse. Det hævdes, at dette forhindrede ødelæggelse af bygningen og overtalte Napoleon i stedet at konvertere porten tilbage til sin oprindelige form.

I 1986 Porta Nigra blev udpeget en World Heritage Site , sammen med andre romerske monumenter i Trier og dens omgivelser.

Porta Nigra i dag

Den moderne udseende Porta Nigra går tilbage næsten uændret til genopbygningen efter ordre fra Napoleon. På sydsiden af ​​Porta Nigra, rester af romerske søjler linje sidste 100m af gaden, der fører til porten. Placeres, hvor de havde stået i romertiden, de giver et lille indtryk af det aspekt af den oprindelige romerske gade, der var foret med søjlegange.

Porten er i dag lukket for biler, men står lige ved siden af ​​en af ​​de vigtigste gader i Trier. Ud over den generelle forurening, har udstødningsgasser fra de forbipasserende biler er blevet beskadige stenene i årtier. Generelt imidlertid Porta nigra er stadig i bemærkelsesværdig tilstand.

Den Porta Nigra, herunder de øvre etager, er åben for besøgende. Om sommeren er guidede ture også tilbydes af en skuespiller klædt ud som og skildrede en centurion (en romersk officer) i fuld rustning.

 

Den er da smuk
Lørdag d. 7-4
Efter aftens maden blev Anitta og Johnny og vi enig om at vi ville tage et nap op gennem Tyskland. da vi gerne ville hjem lidt før end planlagt, så vi sagde farvel og på gensyn med de andre og kørte nordpå, der havde været kø på di Tyske motorveje i forbindelse med påsken, men vi havde næsten vejene for os selv, vi holdt en lille pause efter et par timers kørsel, men vi bestemte os for at nå nord for Hamburg, efter Elb tunellen fandt Johnny en rasteplads for natten, Johnny valgte denne plads for at vi ikke skulle sove forlænge næste dag, for ikke nok med støj fra motorvejen, busser med skisports gæster kølemaskiner, så var der også en lufthavn i nærheden, så vi var oppe igen ved otte tiden, men vi sov godt.Søndag d. 8-4

Efter morgenmaden og en rigtig god snak i morgensolen der var is på skraldespandene, så det havde været koldt, vi kørte op til Flensborg, hvor vi tog afsked med Anitta og Johnny vi gik ind til Solvej og Wolfgang fik lidt at spise, handlede lidt og kørte så nord på, var inde hos Dancamper i Horsens og kikke lidt, og sø op af motorvejen til Klokkerholm hvor vi var ved fem tiden.
Det var så den Påskeferie, og det var absolut en af de bedste, det var nogle dejlige mennesker vi var sammen med.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Tage | Svar 16.04.2012 01:31

Tusind tak for beskrivelsen det var næsten som at være med selv havde overvejet det men har selv været en del afsted og skal til skotland sammen med 13 andre.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.10 | 16:19

Tak for en god tur
Kh Ellen og Tage

...
29.07 | 12:45

Hvorfor kan jeg ikke se mere 😫

...
30.11 | 20:32

Dejlige billeder, flot sat op en rigtig appetitvækker, hilsen herfra og ønsker jer en
rigtig god jul og godt nytår,niels chr

...
19.08 | 01:22

Fantastig tur sammen med Bente og Gunnar den må vi gøre om også efter vi køre hjem vil gerne være med på en tur igen Så ud til i hyggede jer efterfølgende

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE