Norge Sverige

Fredag d. 29-6

Da Bente havde kørt alle skoleungerne hjem, var vi klar til at holde sommerferie, sidste år blev det jo ikke til noget med at holde sommerferie på grund af sygdom, bilen var pakket til en tur til Norge i fem uger. På campingsmessen i Ålborg havde vi købt billet fra Hirtshals til Stavanger, vi kørte til Sunset i Hjørring for at spise aftensmad og derefter til Hirtshals vi fandt en plads at holde på ved terminalen, gik en tur på havnen og endte i terminalen hvor der sad et par piger ved skranken, der bestilte vi morgenmad på turen i morgen, der var Open by Night i Hirtshals så vi kørte lige op for at kikke lidt på det, og så var det eller bare ned på pladsen for at sove.

 

Lørdag d. 30-6

Der var banko ombord hvor herligt

Kl. 600 ringede vækkeuret så er det op og holde i kø til checkin, og et kvarter efter er det overstået, kl. 700 ankommer færgen, så er der kun 1½ time til vi skal sejle, har truffet et par fra Hjerm, som vi har aftalt at følges med et stykke vej, efter lang tids venten kommer vi endelig ombord, vi bliver ledt op af en rampe og ud på et lille dæk, det er så her vi skal holde på overfarten, fint nok det er ude i det fri så køleskabet kan køre på gas på hele overfarten, det er jo stop fyldt med mad. Ca. en time efter normal sejltid stævner vi ud fra Hirtshals, vi skal jo op og sidde og nyde vores morgenmad, men vi er jo en time forsinket, men det kan de ikke gøre noget ved i restauranten, så det er bare med at få spist noget, det gør vi så, fin service. Efter vi har slugt vores morgen mad finder vi så Ingelise og Kristian som vi så sidder og får en sludder med, det varer 12 timer at sejle til Stavanger, det er godt nok meget lang tid på en færge, der er Banko ombord på et tidspunkt piger spiller med men vinder ikke noget, endelig langt om længe kommer vi til Stavanger, vi skal fra borde som nogle af de sidste, Bente må bakke ned af rampen for at komme ud, uden for holder Ingelise og Kristian på en stor parkeringsplads, der holder vi så natten over, vi får lige en Cappuccino med Cognac i til at sove på.

Søndag d. 1-7

I dag skal vi på Prædikestolen, på vej ud til prædikestolen skulle vi med vores første færge, man skal huske at sige Honør nar man kæber billet hvis man er pensionist, så kommer man med på barnebillet, føren er med i bilens pris Ingelises og Kristians nye bil var jo over 7 meter lang, så den var lidt dyrer end vores som jo er under 6 meter, som går med som en almindelig personbil,  det små regnede, men vi prøver alligevel, først stod en af, så et stykke senere den næste, og godt halvvejs oppe gir de sidste op, regnen stod ned i tykke tove, og vi skulle klatre ned flere steder, det gik da også galt, Bente røg på røven med et brag, og brækkede en arm, men vi kom da ned alle sammen. Det er rigtig tuf klatring at nå ud til Prædikestolen, vi havde ikke regnet med at det var så svært, det er jo et af Norges meget besøgte turist mål, det ved vi nu. Vi kørte til lægevagten i  Jørpeland, han kunde ikke gøre andet end at skrive en henvisning til røntgen på Stavanger sygehus, Ingelise og Kristian holdt på en camperplads ved havnen, vi kørte så til Stavanger sygehus, hvor Bente fik en stor klump gips på, vi kom ned fra Prædikestolen kl. 16oo og var færdig på sygehuset kl. 030, vi kørte ud af byen og fandt et sted for at overnatte, den sidste færge var sejlet, vi var godt trætte så vi sov godt.

Vores første færge tur
Det er tuf vandring, det er enda et af de lette steder, det er ikke noget at byde turister.

Mandag d. 2-7

Vi havde gjort holdt for natten på en stor grusplads ved enden af en sø, Vi kørte ned til færgen for at køre til Jøpeland. Ingelise og Kristian holdt jo på havnen, så vi kørte til Kiwi i Jørpeland efter morgenbrød, og så ned på havnen , ud med bord og stole under markisen det små regnede, men ca. 17 graders varme, efter morgenmad/frokost sad vi og hyggede, derefter gik vi alle undtagen Bente, en tur rundt i Jørpeland by, mens Bente fik en ordentlig middagslur, det havde jo været en hård nat med at sidde og vente på Stavanger sygehus, efter kaffen kørte vi videre mod Hjelmland, vi fandt en lille plads ved en gammel stenbro Verneverdig Bru, lige ved en elv, Hauske rasth.

Ja man bliver helt bange for sådan en masse vand

Tirsdag d. 3-7

Vi startede med varme rundstykker hos Ingelise og Kristian, vi skulle med færgen fra Hjelmland til Wesvik og så videre mod Odda og Eidfjord. På vejen gjorde vi holdt ved en gammel bygd ved navn Kinsarvik og vi holdt også ved  Låtefossen med et fald på 165 meter, den ligger lige op af vejen så den er svær at undgå,  videre til Ringøy camping, hvor vi kunde få os et bad, Bente med en plasticpose om gipsen, Ingelise og Kristian sad klar ude under markisen med en Cappuccino med Cognac i det var lige hvad vi trængte til.

Vand masser af vand, det kom til at præge noget af ferien
Sommerferiebillede fra Norge 2012 læg mærke til den lette beklædning

Onsdag d. 4-7

Igen i dag fik vi lune boller til morgenmad, på Ringøy Camping ved Kinsarvik teet på Hardanger, så startede vi ellers mod Hardanger vidda, vi har gjort holdt mange steder på turen bla. ved Eidfjord for at handle og gjorde vi holdt ved Vøringsfossen, derefter kørte vi over Hardanger vidda og til Geilo, her skulle vi så finde en plads men ak 2 campingpladser var lukkede, så lidt uden  for byen fandt vi et sted, som man måske havde lov at parker ved, der står i hvert fald p. afgift 30 kr. tror det er en gammel kro eller hotel.  I dag har vi set solen, dejligt

Vøringfoss

Torsdag d. 5-7

I dag skilles vi fra Ingelise og Kristian, de skal mod Sverige og vi skal fortsætte mod NV så ca. 10 km. Nord for Geilo siger vi farvel. Efter div. Tunneller de fleste meget mørklagte kører vi op over Aurlandsfjellet på toppen var vi lige ude i sneen, der var meget af den, vel nede igen kørte vi mod Årdal, efter kun ca. 10 minutter var der lige en færgetur, en lang tunnel, og så gik det ellers i zig zag, i retning af Lom. Vi fandt en lille rasteplads lidt før Skjolden ved en vandre sti til Fjøsnastølen, her blev i natten over.

Hun har altid haft kolde tær

Fredag d. 6-7

Videre fra Fjøsnastølen op over Sognefjell til Lom. I Lom var vi ovre for at se den smukke trækirke. Derefter gik det videre over gl. Strynvegen På Stryn fjell var der megen aktivitet, skilifterne kørte og der var lavet baner til dem med ski på, til Geiranger, videre til Eidsdal og færgen til Valldal og op mod Trollsigen. Vi fortsatte efter aftensmaden (vi var stoppet lige ved en elv, hvor den larmede rigtig meget) et godt stykke oppe af Trollstigen gjorde vi så holdt på en stor rasteplads med souvenirbod og café, der var godt nok lukket, men med masser af p. pladser og mange autocampere, så her bliver vi i nat.

Imponerende udsigt

Lørdag d. 7-7

Vi startede tidligt med at gå hen på udsigtspunktet over fossen på toppen af Trollstigen men inden vi nåede der hen kom tågen listens så det var ret begrenset hvad vi kunde se,vi valgte at begynde turen ned af Trollstigen vi troede bare at det var ved fossen der var tåget, men det var der et stykke ned af Trollstigen, men det gjorde så bare at vi havde hele vejen for os selv, men et stykke nede var der ikke mere tåge. Vi fortsatte forbi Åndalsnes og til færgen ved Åfarnes på vej mod Atlanterhavsvejen, ved færgen i den anden ende af Atlanterhavsvejen vendte vi kareten og kørte tilbage til E 39 mod Trondheim, og her har vi tænkt os at overnatte ca 80 km syd for Trondheim.

Så kommer tågen
Her holdt vi så for natten

Søndag d. 8-7

I dag ville vi ind og se Trondheim domkirke og ellers rundt i byen, men det blev ikke til så meget, vejret var ikke så godt, og vi blev våde. Vi fik da set kirken, men så kørte vi udenfor byen og fandt et sted at overnatte, åbenbart et godt fiskested lige ved Widelven.

Trondheim domkirke

Mandag d. 9-7

I dag skulle vi tidligt op og ind på Trondheim sygehus, for at få tjekket den brækkede arm. Færdig ved middagstid med nyt gips ( og meget lettere gips, skønt), og så af sted nordpå af E6, gennem porten til Nord Norge, og holder nu for natten ved Willmarksveien. Har aftalt at besøge vores hjemlige naboer i deres hus i Norge i morgen, men mangler lige godt 200 km.

Tirsdag d. 10-7

Vi kørte fra starten på Willmarksveien ned til Mossjøen, og kørte lidt rundt i byen for at finde en tankstation. Herfra skulle vi så bestemme om vi skulle køre af rigsvej 17 eller vi skulle over Mo I Rana, vi bestemte os for turen over Mo I Rana, der er ingen færger den vej. Vi ankom til Aas ved 14 tiden og fandt naboerne. Efter aften kørte de os en tur til begge ender af området (ca 25 km) inkl. Et besøg i hans fødehjem. Tilbage til lidt vin og kaffe og en lang snak, og så i kassen.

Efter mange hundrede kilometer kan vi besøge vores nabo, her i Søparken går vi bare igennem hækken

Onsdag d. 11-7

Efter morgenmaden og en hel del snak, syntes de at vi skulle se Grønsvik kystfort, så ud i Peugeot’en og de ca. 10 km. Var vi ved fortet. Og var en tur rundt på kanonstillingen oget par bunkeres, kærte vi tilbage og fik en ordentlig gang frokost, så var kl. også ved 15 tiden,og vi havde bestemt os til at tage færgen 1 time videre af vej 17 og den gik kl. 16.40 der var vi så 15,35 og der var bare mange i kø, men der blev lige plads til os, den  var så bare godt en time forsinket, videre til næste færge, den var klar, men der kunne vi ikke være, så 2 campere måtte lige vente på de næste, fint nok! Vi kunne lige nå at spise imens, derefter fortsatte vi op til udsigtspunktet ved Svartsisen, hvor vi overnattede sammen med to andre campere

Grønsvik kystfort

Torsdag d. 12-7

Om morgenen var tågen eller skyerne lettet så meget at vi kunne se Svartsisen. Så videre mod Salttstraummen, Gunnar var helt nede ved vandet og derefter gik han på toppen af Salttstraumbrua for at  tage billeder, der var så lige en franskmand der røg en ufrivillig tur i bølgerne, det er eller ikke helt ufarligt med den strøm, men der var hjælp at hente med det samme. Så kørte vi videre mod nord, vi havde besluttet at tage færgen over til Lofoten, vi fandt en plads for natten ved en elv.

Svartsisen
Salttstraumen mange milioner liter vand skal ind og ud af fjorden hver dag
Vi sad ude og nød aftensmaden, på den dejlige plads, senere var jeg i elven og blev vasket, dejlig frisk

Fredag d. 13-7

Videre i sol og dejligt vejr til færgen i Bognes mod Lødingen. 1 times sejlads og vi kørte lige ombord. Efter en tur  rundt i byen Lødingen og indkøb, kørte vi ud til Svolvær drak vores kaffe, og så besluttede vi at vi ville kørte tilbage igen, der var ca. 200 km til sydspidsen af de største øer i Lofoten. Ved 18.00 tiden holdt vi ind på en rasteplads for at spise. Her så vi en camper fra CZ, den var speciel. (En gammel Liaz eller lignende) bil med en hel speciel opbygning. Efter aftensmaden fortsatte vi til Gratanger Fjellhotel, hvor der var en fin plads til campere og campingvogne her blev vi så.

Lørdag d. 14-7

Vi vågnede op til regn og tåge her på pladsen ved Greatanger Fjellhotel, og sådan har det faktisk været til sidst på efter middagen. Vi kørte nordpå af E6 mod Alta. Og har næsten kørt hele dagen, og er nu ca. 60 km syd for Alta, så nu mangler vi bare 300 km. Til Nordcap, så det bliver i morgen engang vi når toppen, her sidder vi med udsyn over Alta-fjorden og en fos buldrende nede ved siden af, det blæser men er tørvejr. 

Vi kom forbi nogle Samer telte hvor de solgte forskelligt ting man ikke kan undvære

Søndag d. 15-7

Blæst. Solskin og 16 grader og 300 km til Nordcap. Tunnelen til Nordcap er gratis, men det er ikke gratis at komme ind og holde her på toppen, men vi kom her midt på eftermiddagen i blæst og lidt sløret sol. Den kom dog frem efter en regnbyge, så her til aften er den fint fremme. Vi regner med at køre videre i morgen en gang, nu må vi se om der kommer lys på himlen i aften. Ved ca. 2130 tiden lukkede tågen eller skyerne sig tæt sammen og vi regnede ikke med at skulle se midnatssol, men 2315 bragede solen igennem og forsvandt og kom igen, så nu har vi set midnatssol, det er altså bare flot at se.

Her står vi så ved den berømte globus på Nordcap
Midnatssol fantastisk oplevelse, billedet er taget kl.00

Mandag d. 16-7

Nordcap! Sol,sol og 18 grader dejligt at stå op til. Efter morgenmaden gik vi en  runde på toppen inden vi ville videre. I Alta var vi lige inde og proviantere vi købte en helstegt kylling for kun 40 kr. og puttede den i seng, så den kunne holde sig varm, til vi skulle spise, det gik videre mod Kiruna i Sverige. Da vi manglede knap 400 km. Fandt vi en dejlig plads ved en sø, her spiste vi vores kylling, den var stadig varm efter 3 timer i sengen. Pladsen må være rigtig god, så mange myg og knot kan da ikke tage fejl.

Der kommer alt muligt for at se midnatssol på Nordcap, men ham her er vidst nok lokal
Mærkelige fodgængere de har her i Norge

Tirsdag d. 17-7

Op til godt vejr og så videre mod Kiruna, træer træer træer, der var så også lige et stykke på ca. 30 km. Med vejarbejde, 10/15 km. I timen og det hele raslede i vognen. Nå endelig nåede vi da Kiruna. Vi skulle jo til at bruge Svenske penge nu så vi måtte lige op i byen og finde en pengemaskine, med penge på lommen gik vi lige ind og spiste en pizza, Vi havde aftalt at mødes med Harry (Gunnars bror) i Kiruna, han kom ved ni tiden, så en god snak inden senge tid.

Onsdag d. 18-7

I dag skal vi i jernminen. Vi skulle ind til Turistindformationen og købe billetter, der er tur kl. 900 og 1100 og 1300  og igen kl. 1500. Vi havde satset på at komme med kl. 1100 men der var kun 2 ledige pladser, og det er ligesom lige lidt nok til 3 personer, så vi måtte vente til kl. 1300.

Der var så lige tid til en kop kaffe og en baguette på cafe Oskar, i strålende solskins vejr. Nå endelig blev det tid til afgang, vi blev streget af på listen inden der blev adgang til bussen. Chauffør Åke, guiden Daniel og Ulrika gav tegn til afgang, vi blev kørt ned i minen i bussen, vejen ned i minen er i øvrigt den mest trafikeret i Kiruna, den mine vi besøgte er en besøgs mine med museum og udrangeret maskiner, den ligger i ca. 500 meters dybde, i dag udvinder de jernmalmen i ca. 1000 meters dybde, vi fik en god indblik i hvad det er at bryde jernmalm, ligeledes hvor meget der brydes, og det er meget, der afgår 12 tog ladninger til Narvik i Norge hver dag, de store tog trækkes af et stort elektrisk lokomotiv, der er 68 vogne med 100 tons i hver vogn, så det er store mængder der hives op fra 1000 meters dybde og forarbejdes og sendes videre ud i verden, men der er jo også stor mangel på jern. Store dele af byen skal i øvrigt flyttes, det gælder rådhuset og den enorme trækirke, da man skal bryde jernmalm ned i 2000 meters dybde. Vel tilbage til jordens overflade, gik vi lidt rundt i byen, så bla. Den store trækirke, som er en gave fra selskabet der bryder jernmalm engang for mange år siden, nu kan de så betale for at få den flyttet, vi fil også lige lidt Ma. Inden vi kørte ud af Kiruna, en stor oplevelse rigere.

En af de store maskiner nede i minen
Den enorme kirke som skal flyttes

Torsdag d. 19-7

I dag skulle vi ud og se en åben mine i Gällivare (Aitik minen) ca. 50 km. Syd for Kiruna, her blev gravet efter kobber, sølv og guld. Kl. 1430 startede bussen fra stationen i Gällivare, man kan ikke købe billetter på forhånd, de købes ved indstigning i bussen, vi kørte flere km. Udenfor byen, inden vi kom til minen, på turen fortalte chaufføren om byen og om minen, ved indkørsel på minens grund skal alle små biler udstyres med et flag, lige som de små børene indkøbs vogne i supermarkedet, så vores lille bus skulle også have flag, lille bus ja det var en normal nordlands bus med bagagerum med læssebagsmæk 12 meter lang og 3,60 høj, men sammenlignet med de køretøjer vi skulle se nu var den lille, vi startede med en lille film om Aitik minen og lidt om sikkerhed på området, så blev vi udstyret med røjsere sikkerhedsvest, og hjelm vi skulle huske at spænde hageremmen, så var det ud i bussen og op til et udsigtspunkt, her kunde vi se minen, det var godt vi spændte hageremmen på hjælmen, for her faldt underkæben godt nok ned, de har gravet et hul der er, 3 km. Lang 1,1 km. Bred og 420 meter dyb, det er stort. Ind i bussen og hen i den ene ende hvor der stod en gravemaskine, og de kørte malm der fra i store dumperes, vi holdt lidt derfra men vi kunde sagtens se hvor store maskinerne var, dejligt med den hagerem, de har nogle gamle dumperes, og nogle nye der er stører, de gamle dumperes skal bare have tre skovlfulds af gravemaskinen og de nye skal have fire skovlfulds, men hver skovlfuld er 80 tons, var der nogle der sagde stor, det var meget imponerende, gravemaskinen var i øvrigt elektrisk, 6000 volt var der sat til maskinen, som for øvrigt vejede 1300 tons, ind i vores lille bus igen og op til enden af minen, hvor vi rigtig kunde se hvor stort et hul der er gravet, de var for øvrigt lige ved at flytte to af de store gravemaskiner, en gummiged der matchede størrelsen trak elkablet, vi kørte til en udrangeret gummiged, og to af de små dumperes, vi måtte gerne kravle op på dem, de var bare så imponerende, så kørte vi rundt på pladsen og så transport bånd til det knuste materiale, og nogle kæmpe haller til malmen, så kom vi forbi værkstedet hvor de vedligeholder de enorme maskiner, og der stod en af de nye dumperes som vi måtte kravle op på, vi blev som små drenge, den er bare så stor når du står opad den eller kravler op til føre huset, der er for øvrigt rigtig mange piger der kører de voldsomme maskiner, fruen var også ved at overveje et sommerferie job, de store dæk den kører på, 6 stk. i alt koster 540 000 Svenske kroner stykket, de er og så 4,1 meter høje, vi kørte lige forbi skrot pladsen for at se en skovle de graver malmen op med, ja den var også rigtig stor, så var der bare tilbage, vaske støvlerne og komme og aflever hjælmen, dejlig med den hagerem, jeg havde glædet mig meget til at se minen og maskinerne, og jeg blev ikke skuffet, det var imponerende, så går turen forbi Gällivare så und jer en tur i den enorme mine og se de store maskiner, det er alle pengene værd, turen kostede i øvrigt 300 Skr. Tilbage i Gällivare gik vi på Husmann’s og spiste til aften, vi kørte ud af byen og fandt en parkeringsplads ved en kæmpe dæmning, Hårsprångsfallet gl. kraftværk og en mindesten for dem som ikke klarede byggeriet, her blev vi natten over.

Det er ikke stort, men enormt stort
Det er store maskiner
Den gamle ged, det er altså maskinen jeg omtaler
Det er en stor maskine!
Når man står inde under sådan en maskine fornemmer man virkelig hvor stor den er.
Jeg tjekker lige undervognen, det er ikke nødvendig med et liggebrædt
Bukserne blev godt nok lidt støvet

Fredag d. 20-7

Harsprångsfallen: Et udtørret vandfald, en stor dæmning og en mindesten for de 10 unge mænd, der omkom under byggeriet af dæmningen.På vejen videre gennem masser af skov  og lidt vand, kom vi pludselig forbi Skandinaviens nordligste danske pølsevogn, der skulle vi da ind, der kan man købe kaffe med brød, og udenfor står pølsevognen, den har alt det en dansk pølsevogn normalt sælger, og så snakker de jo dansk. Han kører vist lastbil om vinteren og hun laver ting og sager til at sælge i butikken. Nå efter en tre timer måtte vi jo videre til Storfossen, en imponerende fos med 80 m fald over 5 km, med nogle naturskabte jættegryder, huller skabt af en sten, der har kørt rundt og rundt i vandet gennem mange år. Den største gryde er omkring 3 m dyb og helt tørlagt. Vi havde bestemt os for at køre til Arvidsjaur, hvor vi parkerede ved banen. Der holdt et damptog, klar til en 3 -4 timers tur. Det kører fredag og lørdag i juli måned. Her blev vi for natten.

En Dansk pølsevogn midt i Lapland, dejligt med en rigtig pølse, og ikke de der mærkelige nogle de har i Norge og Sverige, Ejeren fortalte at de Svenske børn havde fået at vide at Danske pølser var giftige, men det har de vidst fået rettet igen, Danske pølser er ikke giftige, men stærk vanedannende
Storfossen ret imponerende og storslået
Jættegryde

Lørdag d. 21-7

Ved 5 tiden om morgenen kørte et langt godstog ind på perronen, det var lige tidligt nok at stå op, så vi sov lidt videre. Efter morgenmaden kørte vi hen til en campingforhandler,( pølsemanden havde fortalt os dagen før, at man kunne købe en 12 v myggedræber, sådan en skulle vi i hvert fald have fat i ) den koster 150 svenske kroner, og den er effektiv. Videre til Dorotea, hvor vi fandt en campingplads, så vi kunne få et ordentligt bad. Bagefter var vi lige en lille tur nede ved banen og trinbrættet, man står bare op på trinbrættet, når toget nærmer sig, så stopper det og man kan komme enten til Østerssund eller nordpå mod Kiruna. Så skulle vi ikke længere denne dag. så vi sluttede dagen med et par Mariestads pilsnere i cafeteriet på campingpladsen.

Doro Camping Lappland, den anden campingsplads vi var inde på, på turen det blev også den sidste, det var en udmærket plads, men vi har ikke brug for dem.

Søndag d. 22-7

Fra Dorotea fortsatte vi af indlandsvejen mod Østersund vi gjorde holdt ved en stor dæmning med kunst på, inden vi fortsatte. Ankommet til Østersund kørte vi ind til Coop, for at handle ind og fik lidt kaffe og brød i cafeteriaet, lige ved siden af lå en Rusta forretning, vi skulle da lige se hvad det var for noget, de havde tabletter til vores myggedims, så vi fik nogle ekstra, til en tredjedel af prisen oppe ved campingsmanden. Nå videre ned til havnen, der var så havnefest, så vi gik lidt rundt og kiggede, og hørte Shadows musik, inden vi kørte ud til Coop igen for at få vores aftensmad, og så tilbage til en stor plads ved siden af havnen, hvor der allerede holdt en del campere og campingvogne. Med musik fra havnefesten gik vi til køjs.

Mandag d. 23-7

I dag tog vi så afsked med Harry, han skulle videre mod færgen og hjemad. Vi fortsatte videre af indlandsvejen. Vi kom til en lille by, der var der (som så mange andre steder) en lille cafe Åtgårdens cafe en meget charmerende og hyggelig cafe med rigtig hjemmebag og lækre kager, ejet og drevet af en meget ung pige. Derefter fortsatte vi til Rändå vandfaldet, en travetur på et par? Km. Lidt efter kørte vi over grænsen til Norge, og et sted at overnatte.

Åtgårdens Cafe et rigtig hyggelig sted, med hjemmebag, ejet af en ganske ung pige
Efter den dejlige kage på Återgårdens Cafe trængte vi til en gåtur, og det fik vi ved Rändafallet, en gå tur på et par kilometer, og lige sådan tilbage igen, det var dejligt

Tirsdag d. 24-7

Rastepladsens toilet bygning, med græs på taget

Vi startede fra rastepladsen og kørte til Rörås, hvor vi gik rundt i den gamle bydel. Der efter kørte vi videre mod Tynset, under vejs så vi et skilt til en gammel bro ved Tolga den skulle vi da lige se (den gamla brua Eidsfossen). Efter en god lang middagspause bestemte vi os for at køre videre et par timer. Vi holdt ind på en rast med info, her så vi der var en stor (Norges største) canyon en ca. 15 km. Længere ned af rute 3 end vi egentlig skulle, men vi ville da lige se den (Jutulhogget) den skulle være 2,5 km. Lang 240 meter dyb og op til 500 meter bred. Jeg ved ikke om noget er løbet med målebåndet, men vi kunne altså ikke se den skulle så lang, nå pyt. Retur til ruten her fandt vi så en plads lige ved elven eller fossen, hvad den nu hedder her i Norge.

Små Cafer i Rörås med salg af alskens skrammel.
Jutulhogget

Onsdag d. 25-7

Efter Gunnars morgenbad i elven kørte vi videre mod Alvdal og så mod Folldal og Rondane reservatet (langs de blå fjella). Da vi kom til Kvam, var der lige konference om vi skulle op over Dovre eller ej, det skulle vi så, så videre af E3 til Dombås, derfra op mod Dovre vi kom så også lige omkring Dovregubbens Hall, vi kørte et stykke videre til en raste plads noget højtbeliggende, med sol og blæst, her bliver vi så til i morgen

Den Norske natur

Torsdag d. 26-7

Vi fortsatte ad E6 til lige før Oppdal, der tog vi en shortcut over mod Sunndalsøra. Herfra kørte vi ad Aurlandsveien, den er kringlet, og ikke egnet for busser og campingvogne (med god grund) godt og vel halvvejs kom vi til Aursjøhytta, her gik vi lige ind og fik vores eftermiddagskaffe og en vaffel, herfra kørte vi over dæmningen og fortsatte forbi Mardalsfossen, og videre mod Eresfjord. Vi gjorde dog holdt for natten inden vi kom så langt, ved Eikesdalsvatnet.

Aurlandsveien en noget tuf vej, men utrolig smukt landskab
Aurlandsveien voldsom natur, men smukt
Det er altså ikke Bente der har ødelagt rækværket, godt nok kører hun som en brækket arm!

Fredag d. 27-7

Vi fortsatte mod Åndnesdal og færgen fra Magerholm til Ørsneset og videre mod Stranda. Mellem Stranda og Hellesylt fandt vi en dejlig plads med toilet (vandskyllende og varmt vand altså ikke i toilettet men i hanen ved siden af)og en lille legeplads. Der var et par Tjekker, der boede i telt, de flyttede vidst ind på handicap toilettet i løbet af natten det regnede kraftigt, så det har nok været en kold omgang.

Fin rasteplads

Lørdag d. 28-7

Her til morgen var der godt vejr igen, så vi startede stille og roligt af sted af de snørklede veje. Det tager altså lang tid at få kørt nogle kilometer. Vi var lige inde og handle i en lille by, Innvik eller Utvik. Oppe på toppen af Gaurlandsfjellet (tror jeg det hed) fandt vi en kæmpestor asfalteret plads, helt jævn, der slog vi os ned for natten, selv om regnen stod ned i stænger, og skyerne lå tæt omkring.

Fin ældre autocamper, måske 3 km. på literen, Diesel koster 13-14 Nkr. så det rykker i lommepengene
Det var en af de indfødte vi lige hilste på

Søndag d. 29-7

Fint vejr at stå op til, fårene med klokker om halsen, gik omkring på pladsen. Efter morgen kaffen, fik vi besøg af 8-10 køer og kvier, de var meget nysgerrige og skulle lugte og slikke rundt omkring på bilen, de fik en af plastik dimserne (til at dække beslaget hvor cykelstativet skal skrues fast i) pillet af, og gik og slikkede på den, så den måtte vi jo lige se, at få reddet, til sidst måtte vi ud og jage dem væk, så vi kunne komme videre mod Bergen. På vejen stoppede vi lige ved Vallestadfossen inden vi fortsatte til Dragsvik og færgen til Vangsnes. Videre mod Voss og rute 13 mod Bergen. Vi kørte ind på Ikea’s parkerings plads og venter på at de åbner i morgen, så vi kan få en gang morgenmad.

Selskabelige dyr, lidt svære at få til at gå videre
Ja vi skal jo ned af den vej, der er godt nok lidt sving på den
Der er højt ned, men ned skal vi nok komme

Mandag d. 30-7

 Lad os sige det sådan, Ikea’s morgenmad i Norge er ikke som i Danmark, det består af røræg, bacon, små pølser, stegt kartoffelbåde, (stegte løg, peberfrugter) og en skive hvidløgsbrød, men kaffen og kanelboller har de da i det mindste. Nå! Videre ind til byen, det er altså ikke så nemt at finde en parkeringsplads i Bergen, men det lykkedes da, så var det bare med at komme ud og trave, ned på havnen, torvemarked, alle tiders, men du godeste så mange mennesker, der lå så et krydstogtsskib i havnen, så vi gik ind i de små gader. Vi fandt et godt sted at få kaffe og en Blingser.(Kirkens bymisjon i Bergen) på Kafe Magdalena, det var billigt. Så en tur i den meget Gamle del af byen, men der er lavet alverdens souvenir butikker i de gamle huse, ikke lige vores stil, så tilbage til bilen og vider sydpå, vi havde hørt at det regner 370 dage om året i Bergen, det passer ikke der var meget fint vejr da vi var der. Ved Gjertnumshamn skulle vi så lige med en færge, ombord og af sted, men så lagde den til kaj ved Varaldsøy, der skulle vi nu ikke af, efter 4 biler var kørt fra og 1 ombord gik det videre til Årsnes, endestation for os. Vel i land og videre mod Røldal, Ved Haukeliseter gjorde vi holdt for natten.

Bergen havnefront
Kaffe og Blingser (brød med æg og tomat) til fornuftige priser
Den gamle bydel mest biks og bras

Tirsdag d. 31-7

I dag havde vi bestemt os for at prøve på at finde det hus uden for Porsgrunn, hvor vi flere gange har besøgt Gunnars onkel mens han boede her i Norge, det er godt nok mellem 10-15 år siden han flyttede ti Danmark. Efter diverse rundture, fandt vi det da også, vi tog et par billeder af det, men vi ville ikke mase os på, så vi listede af igen. Herfra fortsatte vi lidt udenfor byen, inden vi drejede ned mod kysten, vi fulgte de små veje langs den sydnorske kyst, indtil vi fandt et sted for natten lige uden for ”Stabbestad”

Onsdag d. 1-8

Vi fortsatte videre af de små veje (smalle og zigzag) indtil vi kom til Grimstad den ville vi da lige se nærmere på, en hyggelig by med en stor lystbådehavn, der havde lige været Monstertruckshow, og de var allerede i gang med at stille op til noget racerbådssejlads, så en del afspærring i byen, men efter en tur i gågaden og en kop chokolade på en cafe, blev vi enig om at køre videre mod Kristianssand, vi fandt en dejlig ”lille” rund rasteplads med info, toilet og badestrand lige ved siden af, så her slog vi os ned for natten, ved Hynnekleiv.

Torsdag d. 2-8

Vi vågnede op til lyden af regn på taget, så nu må vi se hvordan det bliver. Det blev ved det meste af dagen, men så fik vi da skrevet noget til hjemmesiden. Hen på eftermiddagen blev vi så enig om, at køre et stykke videre, indtil vi fandt et sted at holde en stor grus plads ved en sø på E45, der stoppede vi så.

Fredag d. 3-8

Jettegryder igen

Op til sol og dejlig vejr, vi kørte vider af vej 45 mod Flateland og videre af vej 9, vi holdt en lille formiddags pause ved elven Otra hvor der var en lille fos med nogle fine jættegryder, dvs. huller i fjellet hvor der er en sten der har snurret rundt i mange mange år og lavet en glat fordybning. Et par km. Før Grendi holdt vi middagspause ved Årdalsfjorden, med en pragtfuld strand, vi var ude i vandet, Bente snød dog og var kun i til r****, nå men hun havde jo stadig gips på armen, ved halv fem tiden kom vi til Snartemo, hvor der er en rigtig fin rasteplads, med fine toiletter, mulighed for tømning af toilet, alt sammen så flot, samtidig skinnede solen på os og det var dejlig varmt, vi besluttede at det var her vi skulle sove, den sidste nat i Norge, vi fik fundet stolene i bagagerummet, og sad og nød det smukke vejr, der var lige to koteletter i fryseren, de kom på grillen, så en rigtig fin aften.

Vi holdt pause ved noget der hed Storestraum Der er nu noget med de kolde tær
Det er jo helt sydlandsk, det klare vand og stranden
Bente skulle jo være her ved siden af, men en skulle jo tage billedet, mente hun

Lørdag d. 4-8

Snartemo Bautapark

Vi forlod den dejlige plads vi havde overnattet på og begik os mod Stavanger, hvor vi kom til godt over middag, lede lidt efter en parkerings plads, og fandt en gik op i byen, der var marked med forskellige u undværlige ting, gik lidt rundt og fandt et sted for at få vores kaffe, efter en to tre timer gik vi tilbage til bilen, og kørte ud til Ikea, fik noget mere kaffe, og lidt rundt i butikken, gik så op for at få tidlig aftensmad, så kørte vi ud til Fjord Line Terminalen, vi var i rigtig god tid, men der holdt mange biler der allerede, vi blev cheket in og side kørte vi ombord, vi sad lidt og fik lidt at spise og drikke, inden vi gik på opdagelse efter vores kahyt, Ja så var det jo bare at kravle under dynen, og forsøge at sove, der er mange lyde på sådan et skib, nå men vi faldt da i søvn.

Den flotte toiletbygning på Snartemo Bautapark

Søndag d. 5-8

Vi stod tidligt op fik et bad, kunne sjaske i alt det varme vand vi ville, smide håndklæderne på gulvet, hvis vi ville, der kom jo nogle og rydde op efter os, vi gik op for at få noget morgenmad, ja det er jo ikke det billigste sted at spise morgenmad, men alternativet var ingen morgenmad, efter morgenmaden kunne vi så bare sidde og vente på at vi lagde til i Hirtshals, vi kørte til den nærmeste diesel tank, for der var snart ikke flere af de dyre dråber fra Norge, efter tankningen kørte vi hjem, turen til Norge/Sverige var slut.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Egon Christensen | Svar 01.02.2013 21:39

Hej det ser ud til at være en god tur , vi er pensionister har købt os en Camper Hymer delintegreret, kan man få en rytebrskrivelse på en eller anden måde.

Gunnar Pedersen 02.02.2013 00:02

Hej Egon
Tillykke med Camperen, send en Mail på gunnarpedersen@pc.dk så kan vi snakke om det

Bent | Svar 04.09.2012 20:45

Det ser ud til i har haft en rigtig god tur op nord på, rigtig flotte billeder.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.10 | 16:19

Tak for en god tur
Kh Ellen og Tage

...
29.07 | 12:45

Hvorfor kan jeg ikke se mere 😫

...
30.11 | 20:32

Dejlige billeder, flot sat op en rigtig appetitvækker, hilsen herfra og ønsker jer en
rigtig god jul og godt nytår,niels chr

...
19.08 | 01:22

Fantastig tur sammen med Bente og Gunnar den må vi gøre om også efter vi køre hjem vil gerne være med på en tur igen Så ud til i hyggede jer efterfølgende

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE