Gibraltar

Gibraltar

Dag 35. Torsdag d.18-10-2018

Vi kørte til LaLina, ok holder på en autocamperplads nu. Vi gik en tur til Gibraltar, købte en kop kaffe og et stykke kage, som vi sad og spiste medens der kom en tordenbyge, man skal gennem pas kontrol for at komme til Gibraltar, som er engelsk og har Pund som penge. vi gik hjem til Bumle, om aftenen var vi ovre i Gibraltar og spise aftensmad, og veksle til Pund, dejlig aftensmad, og en dejlig aften, da vi gik hjem af skulle vi lige holde tilbage for et fly, det er sådan at vejen går på tvers af landingsbanen, det har vi godt nok ikke prøvet før.

Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar Man må lige holde tilbage for landende og lettende fly.

Dag 37. Lørdag d. 20-10-2018

Så er vi tilbage til LaLena hvor vi også var den anden dag, Ved halv to tiden gik vi så til Gibraltar, over landingsbanen, vi kunne ikke købe billet til de små busser der kører op på toppen, her ved grænsen, og der var også meget skyet der oppe, vi gik op i gå gaden, hvor du kan købe alt det du mangler, vi var inde og få en kop kaffe og en bid brød, da vi kom ud der fra var det klaret op, og vi fandt et sted hvor vi kunne hyre en taxa til at køre os op på bjerget, vi fik en kvindelig chauffør, og hun fortalte om øen og kørte af små veje rundt i byen, og op af klippen, vi gjorde holdt og kunne gå ud og kikke på sydspidsen af øen, så kørte vi igen op af bjerget, og gjorde holdt, ved hulerne, hvor vi fik 20 minutter til at gå rundt der inde, så ud i Bilen igen og videre op af, vi var nu kommet tid der hvor aberne er, vores chauffør kender dem og nogle af dem er hun gode venner med så åbner hun vinduet, og de kommer ind i bilen til hende, hvor de får nødder og kiks, nogle er hun ikke venner med, så lukker hun vinduet, højt oppe på bjerget holdt vi igen en lille pause, hvor vi var ude ved aberne og kunne tage et par billeder, og så helt op og ned på den anden side af klippen, det var en rigtig dejlig tur, som vi ikke ville undvære, vel nede i byen var vi inde og få kage og kaffe, så gik vi rundt i byen og kikkede på forretninger, og lidt ud langs klippen, og så over startbanen og hjem til Bumle.

Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar En af de lokale
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar

Dag 38. Søndag d 21-10-2018

Der var dejlig vejr 19 grader da vi stod op, vi valgte at blive en dag mere i LaLina, og gå en tur til Gilbaltar, der var stadig dejlig vejr, og rigtig mange mennesker der inde, vi fik en kaffe og lidt at spise Gibraltar Arms, der var vi også i går, i dag havde vi rigtig god tid, og fik da også handlet lidt, ved tre tiden var fusserne trætte og vi gik hjem, vi måtte lige vente til der var landet et par fly, vi skal jo krydse landingsbanen, vel hjemme i Bumle, og en halv time senere kom der bare regn og torden, i et par timer, og der kom så meget regn at Bumle er næsten ren igen, så har vi spillet lidt terning,

LaLina store lystbåde
LaLina

Historie

Gibraltar, britisk koloni på en kalkklippe på sydspidsen af Den Iberiske Halvø ved indsejlingen til Middelhavet; 6,5 km2, 29.000 indb. (2015). Østsiden på den op til 426 m høje halvø er stejl. På den jævnt skrånende vestside ned mod Bahía de Algericas ligger hovedbyen, Gibraltar, med havnen beskyttet bag store moler.

Gibraltar forbindes med Spanien ved en lav, smal sandtange, La Línea. Her ligger koloniens lufthavn. Halvøen har kun få forekomster af grundvand, hvorfor vandforsyning bl.a. løses ved opsamling af regnvand.

Gibraltar er et søgt udflugtsmål for endagsturister, og der arrangeres bl.a. busture fra sydspanske feriebyer. Toldkontrollen er grundig, så der skal påregnes ventetid. Efter passage af toldkontrollen fører vejen ind til Gibraltar by tværs over lufthavnens startbane, der er afspærret med bomme.

Gibraltar by minder om en mindre engelsk provinsby med små butikker og pubber. Kun i den nye bydel ved havnen findes et stort supermarked (2017).

Gibraltars største attraktion er selve klippen med det tilhørende naturreservat Upper Rock Nature Reserve i godt 400 m's højde, som bl.a. bebos af en koloni af berberaber (makaker) og over 300 fuglearter. Upper Rock Nature Reserve kan nås via små minibusser eller med svævebane.

Af andre attraktioner kan bl.a. nævnes tunnelsystemet og drypstenshulen St. Michael's Cave i klippen, en stor kanon, 100 Tonne Gun, fra 1870, der minder om tidligere tiders bevogtning af Gibraltarstrædet, et maurisk borgkompleks samt Europas sydligst beliggende moske.

Historie

Området, der i antikken hed Calpe, blev i den antikke mytologi betragtet som den ene af Herakles' to støtter; den anden var Abila (nuv. Jabal Musa) i Nordafrika.

Da araberne 710-11 invaderede Den Iberiske Halvø, fik området navnet Jabal Tariq 'Tariqs bjerg' efter hærføreren Tariq. Gibraltar var herefter under maurisk herredømme, indtil det i 1462 blev erobret af det kristne Spanien. Englænderne besatte Gibraltar i 1704 under Den Spanske Arvefølgekrig, og ved Utrechtfreden i 1713 anerkendtes den britiske besiddelse af området.

Spanien har gjort talrige forsøg på en generobring, alle uden held. I 1969 lukkede general Francisco Franco grænsen og stoppede enhver kommunikation mellem Spanien og Gibraltar; en folkeafstemning i 1967 havde givet et stort flertal for fortsat tilhørsforhold til Storbritannien. I 1985 blev alle grænserestriktioner ophævet, og i 1993 genoptog Spanien og Storbritannien forhandlingerne om området.

I 2002 foreslog Storbritannien at dele suveræniteten over Gibraltar med Spanien. Forslaget mødte dog stor modstand fra befolkningen, der kræver en afstemning om sagen.

Den britiske flådebase

Briterne indrettede Gibraltar som flådebase kort efter erobringen i 1704 og udbyggede og forstærkede den helt frem til 2. Verdenskrigs afslutning. Flådebasen befæstede Storbritanniens dominans som sømagt; med Gibraltar havde man ikke bare nøglen til Middelhavet med kontrollen over Gibraltarstrædet, man havde også en stærk base imellem arvefjenden Frankrigs to store flådehavne, Brest og Toulon, hvorved den franske flåde reelt var delt.

Med Suezkanalens åbning i 1869 blev Middelhavet en hovedrute mellem Europa og Østen, og Storbritannien kunne nu fra Gibraltar og den anden stærke Middelhavsbase på Malta beskytte sin egen søfart og kontrollere andre staters søfart på kolonierne i Østen.

Under de to verdenskrige var Gibraltar en meget vigtig base for de allierede, men som følge af efterkrigstidens afståelse af kolonierne i Østen og den kraftige reduktion af den britiske flåde har Gibraltar mistet sin strategiske betydning.

Menneskets oprindelse

På Gibraltar er der fundet to neandertalkranier

Fundet af det ene kranium blev offentliggjort i 1848 og er således et af de tidligste fund af fortidsmennesker. Det drejer sig om en ung voksen, sandsynligvis en kvinde, med et hjernerumfang på ca. 1270 cm3, som menes at have levet under sidste mellemistid (Eem, 130.000-150.000 år før nu).

Det andet kranium blev fundet i 1926 blot 350 m fra det første fundsted. Trods størrelsen på hele 1400 cm3 stammer det fra et tre- eller fireårigt barn, formodentlig fra begyndelsen af sidste istid.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.10 | 16:19

Tak for en god tur
Kh Ellen og Tage

...
29.07 | 12:45

Hvorfor kan jeg ikke se mere 😫

...
30.11 | 20:32

Dejlige billeder, flot sat op en rigtig appetitvækker, hilsen herfra og ønsker jer en
rigtig god jul og godt nytår,niels chr

...
19.08 | 01:22

Fantastig tur sammen med Bente og Gunnar den må vi gøre om også efter vi køre hjem vil gerne være med på en tur igen Så ud til i hyggede jer efterfølgende

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE